Zdravje
77873 ogledov

Skrb vzbujajoča različica se hitro širi tudi v Sloveniji

turisti Saša Despot
Novi različici, med njima ena v Sloveniji že postala prevladujoča.

Novi podrazličici covida-19 BA.4 in BA.5 sta najbolj nalezljivi doslej – in poganjata nov val omikrona po svetu. Podrazličici sta izjemno uspešni pri izogibanju imunosti, tako po preboleli okužbi kot po cepljenju.

Razširili sta se tudi v Sloveniji, kažejo podatki Nacionalnega laboratorija za zdravje in hrano (NLZOH). V obdobju od 18.-24. junija so sekvencirali 111 vzorcev, v vseh je bila prisotna različica omikron.

Nove različice | Avtor: NLZOH NLZOH
BA.5 je kot kaže že postala prevladujoča različica, saj so zabeležili 85 primerov, sledi "stara" podrazličica omikrona, BA.2 z 22 primeri, nato pa še BA.4 s štirimi primeri. 

V začetku junija je bilo razmerje obratno - prevladovala je različica BA.2, zabeležili so le nekaj primerov BA.5, BA.4 pa še ne.

Velika nalezljivost se kaže tudi na številu novookuženih

Da nov val covida-19 v Sloveniji najbrž res poganjata novi podrazličici, se kaže tudi v visokem številu okuženih. Včeraj so denimo odkrili kar 1.815 novih okužb, kar je glede na poletni čas, ki velja za manj ugodnega za širjenje virusa, nenavadno. 

Število aktivnih primerov v državi se je povzpelo nad 11 tisoč.

Tako visokih številk sredi poletja še nismo beležili. Lani je bilo na ta dan denimo število aktivnih primerov 409, več kot 10 tisoč jih je bilo šele sredi septembra.

Opaziti je tudi rast hospitalizacij. Trenutno je hospitaliziranih 89 okuženih, 12 jih je v intenzivni terapiji. Te številke so podobne kot sredi maja, a je takrat število okuženih upadalo, ne raslo, kot je opazno zdaj.

Ekstremno kužni različici

Omikron se je sicer začel širiti po svetu s tremi podrazličicami (gre za skupine virusov iz istega matičnega virusa), ki so se vse pojavile konec novembra 2021 v Južni Afriki: BA.1, BA.2 in BA.3. Gre za tako različne verzije virusa, da bi vsaka lahko dobila svoje grško ime, a se to ni zgodilo, Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) jih je označila zgolj za podrazličice omikrona. BA.1 je hitro izpodrinil različico delta, nato pa mu je sledil še bolj prenosljiv BA.2. 

BA.4 je bil prvič odkrit januarja 2022 v Južni Afriki. BA.5 je bil odkrit prav tako odkrit v Južni Afriki, februarja 2022. Strokovnjaki sklepajo, da sta se oba odcepila od BA.2, obenem pa imata veliko enakih mutacij v spike proteinu.

Kako nalezljiva je bolezen, merimo z osnovnim reprodukcijskim številom (R0). To je povprečno število ljudi, ki jih prvi primer okuži v populaciji brez imunosti (zaradi cepiv ali prejšnje okužbe). Nove mutacije dajejo virusu prednost, če lahko povečajo prenosljivost.

 • Prvotni sev covida-19, ki je izviral iz Wuhana, ima R0=3,3.
 • Delta ima R0=5,1.
 • Omikron BA.1 ima R0=9,5.
 • BA.2, ki je trenutno prevladujoča podrazličica v Avstraliji, je 1,4-krat bolj prenosljiva kot BA.1, zato ima R0 približno 13,3.
 • Podatki iz Južne Afrike zdaj kažejo, da imata BA.4 in BA.5 R0=18,6. Če to drži, potem gre za podobno nalezljiv virus kot ošpice, ki so bile doslej naša najbolj nalezljiva virusna bolezen.

Kako nevarni sta podrazličici BA.4 in BA.5?

Nedavna študija japonske raziskovalne skupine je pokazala, da se je v laboratorijskih poskusih s celično kulturo BA.4/5 lahko učinkoviteje podvajal v pljučih kot BA.2. Pri poskusih s hrčki se je razvila v resnejšo bolezen. Vendar pa podatki iz Južne Afrike in Združenega kraljestva kažejo, da med pojavom BA.4/5 ni opaziti večjega povečanja primerov hudih bolezni in smrti, piše Conversation.

Ali cepiva sploh še pomagajo?

Vsaka nova podrazličica omikrona se je bolje izognila imunosti po cepljenju kot njene predhodnice. Čeprav strokovnjaki upajo, da bodo cepiva, ki temeljijo na prvotnem, wuhanskem sevu, še vedno zagotavljala določeno zaščito pred resno boleznijo in smrtjo, pa je malo verjetno, da bodo zagotovila veliko, če sploh, zaščite pred okužbo ali simptomatsko boleznijo.

Moderna sicer razvija cepivo, ki vsebuje mRNA tudi proti podrazličici BA.1, kar bi lahko predstavljalo nekoliko boljšo zaščito proti BA.4 in 5, a se strokovnjaki bojijo, da bodo proizvodnjo cepiv nove različice še naprej prehitevale. 

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 41
 • Avatar Leon
  Leon 12:09 06.julij 2022.

  Janez trdi ,da na Mauritiusu Covida ni ! Pa še rima se .

 • Avatar pantani
  pantani 07:12 06.julij 2022.

  Komaj se je dobro začelo poletje, se že nabija o kovidu!!! Kar pripravite se na jesen, ki bo vroča!!! Tokrat ne bo samo kovid,ampak še podražitve!!!

 • PaPajapopi 06:55 06.julij 2022.

  Glede na to, da je vsaka različica bolj nalezljiva in nevarna , bi morali že vsi pocrkati. Ne vem pa da bi ljudje še kaj umirali.