Zdravje
114 ogledov

Slaba novica za ljubitelje Snickersa, Twixa, KitKata ...

snickers, čokolada EPA
Zaradi pritiskov zdravstvenih organizacij, proizvajalci popularnih čokoladic, kot so Snickers, Twix, Kitkat in drugih napovedujejo velike spremembe.

Mars, Nestle in drugi želijo zmanjšati čokoladice, da bi zmanjšali količino sladkorja in zadovoljili priporočila angleškega zavoda za javno zdravstvo (Public Health England, PHE). 

Proizvajalci pijač in žit bogatih s sladkorjem lahko razmeroma na lahek način zmanjšajo količino sladkorja s tem, da dodajo umetna sladila. Proizvajalci čokoladic pravijo, da pri njih ni tako enostavno spreminjati količine sladkorja, saj bi to vplivalo na okus. Nekateri trdijo, da bi tolikšne količine umetnih sladil imele odvajalni učinek.

Kaj pa cena manjših čokoladic?

Britanski independent piše, da so po sestanku z zdravstvenimi delavci proizvajalci pristali zmanjšati velikost čokoladic, s čimer so se izognili javnemu poimenovanju v poročilu o javnem zdravstvu, ki ga bo britanska vlada kmalu objavila. Potrošnike najbolj zanima, ali bodo zaradi tega znižali cene, a to za zdaj še ni znano.

Lani so prvič objavili, da bo sistem javnega zdravstva proizvajalce sladkarij prisili k zmanjšanju sladkorja v izdelkih. Borci proti prekomerni teži so ostro nasprotovali in kritizirali boj proti sladkorju. Aktivisti so menili, da ukrepi niso dovolj ambiciozni in da bi morali količino sladkorja v hrani prepoloviti, maščobe pa zmanjšali za petino. V aktivistični skupini Action on Sugar, so izjavili, da oblasti zatiskajo oči pred vse večjo težavo oglaševanja hrane. "Zapravljajo milijarde funtov za oglaševanje nezdravih proizvodov za otroke, oblasti pa pravijo, da bodo izvedli zgolj svetovanje."

Njihov predsednik Graham MacGregor je dejal, da enostavno ne obstajajo nikakršna opravičila za reklamiranje nezdrave hrane namenjene otrokom. Istočasno iz Velike Britanije prihajajo skrb vzbujajoče številke o prekomerni teži otrok. Več kot petina angleških otrok je predebelih še preden začnejo hoditi v osnovno šolo. Do končanja osnovne šole je predebelih že več kot tretjina otrok.

Komentarjev 6
  • abyx 04:07 12.februar 2017.

    Samo res, te čokoladice so sladke kot sam hudič!

  • fr123 19:29 11.februar 2017.

    BOMO PA PO DVE ČOKOLADKI POJEDLI,NE PA ENO.

  • vzev 16:43 11.februar 2017.

    Kaj se morajo ti aktivisti vedno nekaj vmešavati. Če jim kaj ne paše, pač ne rabijo kupiti teh čokoladic. Tistemu, ki so pa všeč si jih pa naj kupi. Kaj je ljudem res tako težko skrbeti za sebe, druge pa ...prikaži več naj pustijo pri miru.