Zdravje
9634 ogledov

Zato Sloveniji primanjkuje nekaterih antibiotikov

antibiotiki Shutterstock
Čeprav vojna v Ukrajini neposredno le malo vpliva na proizvodnjo zdravil, saj v Ukrajini ni pomembnejše farmacevstke industrije, pa se v Evropi in tako tudi v Sloveniji srečujemo z moteno oskrbo z nekaterimi antibiotiki.

"Na nivoju EU je trenutno najbolj problematična preskrba z amoksicilinom (z ali brez klavulanske kisline), s čimer se srečujemo tudi v Sloveniji," pojasnjujejo pri agenciji za zdravila. Amoksicilin se uporablja pri zdravljenju številnih bakterijskih okužb. Je zdravilo izbora pri zdravljenju akutnega vnetja srednjega ušesa, med drugim pa se uporablja tudi pri streptokokni okužbi žrela, pljučnici, okužbah kože (celulitis) ter okužbah sečil.

V Sloveniji primanjkuje zdravila Hiconcil 250 mg/5 ml prašek za peroralno suspenzijo ter zdravila Ospamox 250 mg/5 ml prašek za peroralno suspenzijo. Oba naj bi po zagotovilih proizvajalca bila ponovno dostopna v začetku leta.

Na trgu je na voljo sicer sirup višje koncentracije (Ospamox 500 mg/5 ml prašek za peroralno suspenzijo), in druge peroralne farmacevtske oblike (kapsule in disperzibilne tablete), v obliki sirupa pa nekateri drugi antibiotiki (npr. azitromicin, cefaklor, cefuroksim), kar omogoča, da se bolniki oz. v primeru otrok njihovi starši ali skrbniki, lahko z zdravnikom skupaj odločijo o najprimernejšem dostopnem načinu zdravljenja. "Preskrba z vsemi zdravili, ki vsebujejo amoksicilin in klavulansko kislino, je trenutno nemotena," zagotavljajo na javni agenciji za zdravila. 

Pomanjkanje je posledica številnih dejavnikov, kot so na primer nezanimivost njihove proizvodnje zaradi nizkih cen končnih izdelkov, posledičnega zmanjševanja števila proizvajalcev, povečana nihanja v povpraševanju in logistične težave, ki so se pojavile v času pandemije COVID-19, razlagajo na agenciji za zdravila "Evropska unija je težavo prepoznala in izvaja aktivnosti za sistemsko reševanje."

"Razlogi za pomanjkanje dobave zdravil so kompleksni in se lahko od primera do primera razlikujejo. Možni razlogi za pomanjkanje v farmacevtski industriji so lahko omejitve proizvodnih zmogljivosti, vse večje svetovno povpraševanje, pomanjkanje surovin, tehnične motnje, spremembe regulativnih zahtev in še veliko več," pa pravijo na Leku, članu skupine Sandoz.

Na vprašanje, ali se tudi sami soočajo s pomanjkanjem nekaterih sestavin pa na Leku odgovarjajo: "Zaradi pogodbenih in konkurenčnih razlogov ne komentiramo podrobnosti o svoji dobavni verigi. Podobno kot številna druga farmacevtska podjetja sodelujemo z izkušenimi in usposobljenimi dobavitelji po vsem svetu, ki proizvajajo visokokakovostne izdelke v popolni skladnosti z vsemi zahtevanimi svetovnimi standardi kakovosti." 

Komentarjev 7
  • Ender3 15:02 01.januar 2023.

    Pri nas ta problematika prihaja z zamudo..Le komu to prikrivanje in cenura služi..Naši MS mediji so itak posebna zgodba zase..Vse se prične na STA..

  • robi2107 12:01 01.januar 2023.

    Pomanjkanje je posledica številnih dejavnikov, kot so na primer nezanimivost njihove proizvodnje zaradi nizkih cen končnih izdelkov, posledičnega zmanjševanja števila proizvajalcev.. Tako gre to, če se ključne stvari prepusti kapitalu. Ali ni ponudbe, ker je prepoceni, ali pa bi te ...prikaži veče za sicer eno čisto poceni stvar odrli kot psa. Primer: insulin v ZDA.

  • Toma 11:15 01.januar 2023.

    Kar sem dtarejši ne rabim antibiotikov! V mladosti pa bi verjetno podlegel…