Zdravje
22215 ogledov

Šokantne ugotovitve ZPS: Med otroki priljubljena pijača je v resnici vse prej kot zdrava

Otrok, ki pije Profimedia
Od Uprave za varno hrano pričakujejo takojšnje ukrepanje.

Priljubljena pijača ameriškega prodajalca Prime prodira tudi na slovenski trg, a na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) opozarjajo, da je vse prej kot zdrava. 

"Napakam v označbi ni videti konca"

Kot ugotavljajo na ZPS, se prodajata dve različici pijače: negazirana brezalkoholna nizkoenergijska pijača (500 ml) in gazirana brezalkoholna energijska pijača (355 ml) z 200 mg kofeina na pločevinko, obe pa sta na voljo v različnih okusih z dodanimi aromami in sladili.

"Napakam v označbi ni videti konca," pojasnjujejo na ZPS: med drugim nekatere pijače sploh niso bile opremljene s slovensko označbo, na tistih, ni bilo obveznih podatkov o vsebnosti kofeina in opozoril, da energijska pijača ni primerna za otroke.

Od Uprave za varno hrano pričakujejo takojšnje ukrepanje.

Obe pijači sta brez dodanega sladkorja, vsebujeta kokosovo vodo, aminokisline, vitamine in minerale, nekatera barvila in arome. A energijska pijača je polna kofeina, čeprav je še varna dnevna količina kofeina za otroke, ki jo je določila Evropska agencija za varno hrano (EFSA), 3 mg/kg telesne mase.

Ogromno kofeina

"Na ameriški označbi smo našli navedbo, da ena pločevinka (355 ml) vsebuje 200 mg kofeina, kar pomeni, da 40-kilogramski otrok (povprečna telesna masa pri 12 letih) z zaužitjem ene pločevinke preseže še varen vnos za 66 odstotkov. Na slovenski označbi tega podatka ni. Gre za pijačo, ki je bolj bogata s kofeinom kot druge pijače na našem trgu, ki v povprečju vsebujejo okrog 80 mg kofeina v pločevinki," ugotavljajo na ZPS. 

Prime | Avtor: Profimedia Profimedia
Čeprav pijača ne vsebuje sladkorja, vsebuje sladili sladili acesulfam K in sukralozo. "Energijski pijači Prime Energy sta dodana tudi konzervansa kalijev sorbat in natrijev benzoat, z namenom preprečevanja razvoja mikroorganizmov in podaljšanja roka uporabe. Pijača Prime Hydration vsebuje še sredstvo za uravnavanje kislosti: difosfati."

Natrijev benzoat na ZPS otrokom odsvetujejo, "saj je EFSA ugotovila, da vrednosti ADI za benzojsko kislino in njene soli najpogosteje presežejo malčki in otroci, ki pogosto posežejo po izdelkih s tem konzervansom. Izdelkom, ki vsebujejo benzojsko kislino in njene soli, naj se izogibajo tudi ljudje, ki so občutljivi in nagnjeni k alergijam".

 

Poleg tega je pijača pregrešno draga, zanjo boste odšteli med 5,99  in 12,99 evri za 355 oziroma 500 mililitrov. V ZDA medtem enako pijačo prodajajo za dobra dva evra na plastenko. Za zdravje svojih otrok lahko največ naredite starši sami in jim ne omogočite pitja škodljivih pijač. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • Johny 19:46 22.oktober 2023.

    Spar Slovenije jo prodaja po 5,99 € za 500 ml....

  • T_rex 16:12 22.oktober 2023.

    Kar je prepovedano je ta-najbolj 'mamljivo & zaželjeno', čeprav [je] drago, pa še škodljivo; ker pamet ima pač omejitve, neumnost pa na žalost ne...

  • ivo5 15:50 22.oktober 2023.

    Ne razumem, zakaj naj bi bila priljubljena. V našem gospodinjstvu, vsekakor ne.