Zdravje
282 ogledov

Starši otrok s prirojeno srčno napako še vedno niso pomirjeni

otrok operacija bolnišnica operacijska miza
Starši so od premierja in ministra za zdravje dobili zagotovilo o vzpostavitvi neodvisnega strokovnega nadzora.

Predstavnica staršev otrok s prirojeno srčno napako Petra Aleš je po današnjem srečanju s premierjem Marjanom Šarcem in ministrom za zdravje Samom Fakinom izrazila zadovoljstvo, da so od obeh sogovornikov dobili zagotovilo o vzpostavitvi neodvisnega strokovnega nadzora nad programom otroške kardiologije in kardiokirurgije v UKC Ljubljana.

Premier Šarec in minister Fakin sta predstavnike staršev sprejela po tem, ko je minister danes na novinarski konferenci naznanil ukinitev Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni (NIOSB). Program otroške kardiologije in kardiokirurgije bo kot samostojna organizacijska enota v prihodnje deloval v ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru (UKC).

"Še vedno nismo pomirjeni"

Kot je Aleševa pojasnila v izjavi za medije, jim je minister Fakin tudi zagotovil, da se bodo takoj lotili priprave neodvisnega strokovnega nadzora ter da ga bodo izvedli po mednarodnih standardih in s pomočjo tuje institucije. "Z nadzorom si bomo lahko starši enkrat za vselej odgovorili na vprašanje, ali temu programu zaupamo," je dejala.

"Zaradi nasprotujočih si informacij, ki jih dobivamo o programu otroške kardiokirurgije, še vedno nismo pomirjeni," je opozorila Aleševa. Po njenih besedah se v ljubljanskem UKC "nedvomno trudijo, stremijo k izboljšavam, ampak tisto, kar nam je vedno manjkalo, je bil nadzor". Dodala je, da obžalujejo napovedano ukinitev NIOSB, "a gre za končano zgodbo in ni časa za zavlačevanje".

Starše otrok s prirojeno srčno napako bo danes sprejelo tudi vodstvo UKC na čelu z generalnim direktorjem Alešem Šabedrom.

pediatrična klinika | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Še naprej odvisni od tujih strokovnjakov

Minister za zdravje Fakin je ob današnji napovedi ukinitve NIOSB tudi opozoril, da bo Slovenija še naprej odvisna od tujih strokovnjakov, saj je 100 otrok letno premalo za zagotavljanje kakovostne obravnave otrok s srčnimi boleznimi. Zato po Fakinovih besedah tudi iščejo možnost za vzpostavitev centra na ravni regije. Prve stike so že navezali s sosednjo Hrvaško.

Šabeder pa je po sestanku pri ministru napovedal, da bodo že prihodnji teden začeli postopke za ustanovitev nove samostojne organizacijske enote za zdravljenje otrok s srčnimi boleznimi v UKC Ljubljana.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.