Zdravje
1114 ogledov

"Strokovne napake v zdravstvu je potrebno dekriminalizirati"

operacija Profimedia
Danes v Ljubljani ustanovna skupščina.

"Želimo si, da bi tudi pri nas omogočili dekriminalizacijo strokovnih napak – to pa, seveda, predstavlja ogromen zalogaj, kajti predpogoj za uveljavitev takšnega pristopa je sprememba kazenskega zakonika. Naslednja koraka, ki ju želimo spodbuditi, sta ustanovitev neodvisne agencije za kakovost in varnost ter uvedba instituta nekrivdne odškodnine," je za zdravstveni portal povedal Franc Zalar, podpredsednik društva za zdravje srca in iniciator ustanovitve krovne zveze organizacij, ki se zavzemajo za pravice pacientov. 

Ustanovna skupščina krovne Zveze organizacij pacientov, ki želi pod združiti čim več organizacij in društev, poteka danes v Ljubljani, njen cilj pa bo aktivnejša vloga pri oblikovanju zdravstvene in socialne politike. Njihovo vodilo bo: nič o pacientih brez pacientov. Zavzemali se bodo za neposreden dialog z ministrom in odločevalci.

Interese bolnikov v Sloveniji predstavlja okoli 2000 različnih asociacij, društev, združenj in zvez.

Zveza se bo najprej osredotočila na področje varnosti in kakovosti v zdravstvu. Zalar meni, da je potrebno spremeniti zdajšnjo prakso, po kateri sistem sistematično skriva napake, ker so te opredeljene kot kriminalno dejanje. "Z odpravo te zakonske določbe moramo ustvariti pogoje za sistemsko preprečevanje in odpravljanje človeških napak." 

Komentarjev 4
  • Kmodri 16:38 14.junij 2022.

    Kakšna dekriminalizacija neki. Naj ne šušmarijo popoldne in nato naslednji dan nespočiti delajo napake.

  • Kmodri 16:36 14.junij 2022.

    Zanimivo, da ste kritičen komentar izbrisali.

  • optimist11 12:46 14.junij 2022.

    Napake so se in se bodo dogajale. Zagovarjam stališče, da je potrebno take zdravnike odstraniti (potreben dogovor koliko napak in kašnih je dopustno) ne pa kaznovati z zaporom ali finančnimi zahtevki.