Zdravje
30452 ogledov

Strokovnjak napoveduje, kdaj bomo spet normalno zaživeli

Alojz Ihan Profimedia
"Naš cilj bi moral biti, da v jeseni zaživimo normalno življenje," pravi imunolog Alojz Ihan, a dodaja, da do tega cilja ni druge poti, kot cepljenje.

"Moramo biti optimisti, da bo s kombinacijo prebolevanja in cepljenja ostala endemična, že zaradi otroške populacije, ki se še ne bo kmalu cepila, bo pa to prenehala biti bolezen, ki bo polnila bolnice. Dosegli bomo, da ne bo velike družbene nevarnosti. Dobro precepljene družbe bodo lahko že jeseni zaživele dokaj normalno življenje ne glede na nove različice. Druge bodo to vmesno stanje podaljšale še za sezono ali dve," je v pogovoru STA o cepivih napovedal imunolog Alojz Ihan.

Na vprašanje, koliko ljudi se mora cepiti, da bi prišli do tega cilja, pa pravi: "Želimo, da nimamo umiranja starejših in da lahko družba sproščeno živi, da ni ovir glede potovanj, dela, zdaj velja cilj med 60 in 80 odstotkov, to se kombinira s prebolevnostjo. Največ podatkov bodo dali podatki iz Izraela, kjer bodo to kmalu dosegli, oni bodo šolski primer, videli bomo, kaj je še potrebno in kako sproščeno lahko zaživi družba."

"Naš cilj bi moral biti, da v jeseni zaživimo normalno življenje, ni druge poti, kot da dosežemo visoko stopnjo precepljenosti tam okrog 60 odstotkov v kombinaciji z visoko stopnjo prebolevnosti. V tem primeru ne bi bilo več nevarnosti, da bi se bolnišnice polnile s pacienti, da bomo lahko prenesli neizbežne okužbe na koncertih in drugih dogodkih ali z vnosom okuženih iz drugih držav," je še dejal Ihan.

"Malo pozabljamo, vedno bo ostala skupina ljudi, ki se iz medicinskih razlogov ne sme in ne more cepiti. Tudi zaradi tega smo drugi dolžni, da se zaščitimo, čeprav še ni povsem jasno ali popolnoma nehamo biti prenašalci, ampak trenutne raziskave kažejo, da se to zelo omeji," pa je opozoril predstojnik katedre za farmacevtsko biologijo na fakulteti za farmacijo Tomaž Bratkovič.

Celoten pogovor si lahko ogledate na spodnjem posnetku. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 26
  • breacker 16:36 04.april 2021.

    (CNN) Guverner Floride Ron DeSantis je v petek podpisal izvršno odredbo o prepovedi uporabe potnih listov Covid-19 v državi. Ukaz prepoveduje izdajo potnih listov cepivom in podjetjem preprečuje, da bi zahtevali kakršno koli takšno dokumentacijo. DeSantis je kot primarno podlago ...prikaži večdlago ukrepa navedel pomisleke glede svobode in zasebnosti, saj je trdil, da bi izvajanje in uveljavitev potnih listov cepiv "ustvarilo dva razreda državljanov na podlagi cepljenja".

  • Avatar Leon
    Leon 16:23 04.april 2021.

    Za dodatne informacijec strokovnjakov klicite nsa 090 90 90 90

  • Mesija_se_vraca 15:29 04.april 2021.

    Ta pokvarjen prevarant ni S od strokovnjaka ampak plačan mafijski sodelavec in lažnivec. Takim bi morali odvzeti zdr. licenco za vedno.

Sorodne novice