Slovenija
976 ogledov

Trgovci zahtevajo, da jim država povrne izgubljen prihodek

Ljubljana Anže Petkovšek Utrip Ljubljane med pandemijo Covid-19.
Trgovinska zbornica ob zaostritvah ukrepov pričakuje dodatno pomoč podjetjem.

Napovedano omejevanje poslovanja v neživilski trgovini bo zahtevalo dodatne ukrepe za pomoč podjetjem in za ohranitev delovnih mest, opozarjajo v Trgovinski zbornici Slovenije (TZS). Ob tem so znova podvomili v smiselnost zaostrovanja omejitev za trgovino, saj podatki po njihovih navedbah kažejo, da ta dejavnost ni kritična z vidika virov okužbe.

Zaposleni iz trgovske panoge med bolj prizadetimi

S ponovnimi omejitvami, ki jih s četrtkom uvaja nov vladni odlok, se bo kriza v trgovinski dejavnosti zaradi večmesečnega zaprtja trgovine z neživili po navedbah TZS še dodatno poglobila. Podatki o dogajanju v gospodarstvu in prijavljenih osebah na zavodu za zaposlovanje v preteklih mesecih kažejo, da so prav zaposleni iz trgovske panoge med bolj prizadetimi poklici zaradi epidemije covida-19, saj njihovo število že presega 12.600.

police trgovina Slovenija Trgovci s polic umikajo oblačila, tehnično blago

"TZS zato opozarja, da zgolj podaljševanje do sedaj sprejetih ukrepov v predhodnih protikoronskih paketih ne bo dovolj, da bi omogočilo preživetje podjetij v trgovinski dejavnosti, ki so zaradi obveznega zaprtja med najbolj prizadetimi v gospodarstvu, predvsem v delu neživil, kjer so trgovine s tekstilom in obutvijo, papirnice, različne specializirane prodajalne in drugo zaprte najdlje," so izpostavili.

Povrnitev izgubljenega prihodka

Vlado pozivajo, da naj podobno kot nekatere druge države pristopi k nadgradnji interventne zakonodaje za pomoč podjetjem ter vanjo vključi tudi trgovino z neživili na način, da se podjetjem, ki so zaradi epidemije morala prekiniti ali zmanjšati poslovno dejavnost, za dneve oz. mesece zaprtja povrne izgubljeni prihodek. Potrebna bi bila tudi sprememba vstopnega praga in formule za delno pokritje fiksnih stroškov ter nadomestila fiksnih stroškov, ki bi jih bilo treba ugotavljati na mesečni ravni, so prepričani.

razprodaja Covid-19 Slovenija Trgovci na vlado naslovili še en obupan apel

"Trgovina, ki že ves čas epidemije uspešno opravlja nalogo nemotene osnovne preskrbe prebivalstva, je uspešno uvedla in redno izvaja vse zaščitne ukrepe skladno s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Med epidemijo se je tako izkazalo, da trgovina ni tvegana dejavnost za okužbe z novim koronavirusom in nikoli ni predstavljala vira okužb," so poudarili.

To po njihovih navedbah dokazujejo tudi rezultati hitrih testiranj, ki so jih izvedli skupaj z ministrstvom za zdravje in zunanjimi mobilnimi izvajalci. "Zato pozivamo vlado, da pri pripravi ukrepov upošteva vlogo trgovine kot temeljne dejavnosti tako za preskrbo prebivalcev z dobrinami kot z vidika panoge, ki ustvari največ prihodkov v domačem gospodarstvu," so dodali.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.