Slovenija
1072 ogledov

Trgovci na vlado naslovili še en obupan apel

razprodaja Saša Despot
Trgovinska zbornica vlado pred jutrišnjo sejo, na kateri naj bi odločali o nadaljnjih ukrepih, še enkrat pozivajo k odprtju neživilskih trgovin. Poudarjajo, da slednje niso vir okužb.

Neživilske trgovine so zaprte skupno že 120 dni, škoda v trgovinski dejavnosti je po ocenah Trgovinske zbornice že presegla dve milijardi evrov. 

Kot so sporočili z zbornice, se neživilske trgovine soočajo s kopičenjem sezonskega blaga v skladiščih, saj dobavitelji oblačil, obutve, tehnike in gradbenega materiala nemoteno dobavljajo blago glede na sezonsko sklenjene pogodbe. Na zbornici beležijo tudi precejšnje stiske potrošnikov, saj ne morejo priti do sezonskih izdelkov, ki jih nujno potrebujejo.

Potiskanje v propad

"Zapiranje trgovinske dejavnosti ni podkrepljeno z oceno dejanskega epidemiološkega tveganja v posameznih dejavnostih. Tveganje za prenos okužb je v trgovini zato majhno, ob tem pa onemogočanje poslovanja povzroča nesorazmerno gospodarsko škodo, pogost propad mikro in malih podjetij in potiskanje zaprtih podjetij na rob preživetja," je sporočila predsednica zbornice Mariča Lah.

Podatki po navedbah zbornice sicer kažejo, da trgovina ni vir okužb in dejavnik, ki prispeva k širjenju okužb z novim koronavirusom. Iz podatkov ankete Nacionalnega inštituta za javno zdravje o potrjenih okužbah glede na najverjetnejšo lokacijo izhaja, da iz trgovine izvirata samo dobra dva odstotka okužb. 

Pogrebni avto Slovenija OZS: "Svojcem umrlih povzročajo nepotrebne dodatne stroške"

Za sprejem ciljanih ukrepov

Trgovinska zbornica zato vse pristojne ponovno poziva, naj čim prej sprejmejo ustrezne - ciljane in učinkovite - ukrepe, ki bodo usmerjeni v zajezitev dejanskih žarišč. Edino na ta način bomo preprečili širjenje okužb. 

"Hkrati pa naj se nemudoma sprostijo omejitveni ukrepi za trgovino, saj so ti neutemeljeni in nesorazmerni po različnih dejavnostih. Upad prometa v trgovini v tem letu je namreč že povzročil ogromno škodo trgovcem in zaposlenim v tej gospodarski dejavnosti, s sprostitvijo ukrepov pa lahko pristojni omogočijo, da trgovina vsaj nekoliko omili posledice te pogubne krize," so navedli.

Bojana Beović Covid-19 Slovenija Beovićeva: Razmišljala sem o odstopu, to je bila moja največja napaka

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.