Slovenija
24652 ogledov

Trgovci s polic umikajo oblačila, tehnično blago

police trgovina Shutterstock
Trgovine z nenujnimi potrebščinami zapirajo vrata, ustavlja se javni promet, šolanje še naprej poteka na daljavo.

V boju proti širjenju epidemije novega koronavirusa je vlada zaostrila ukrepe. S 16. novembrom stopajo v veljavo ostrejši ukrepi, ki bodo veljali najmanj 14 dni. V tem času pristojni upajo, da bi se razmere v bolnišnicah umirile do te mere, da bi lahko začeli s postopnim sproščanjem ukrepov. 

Za obdobje 14 dni tako zapirajo vrata vse trgovine z nenujnimi potrebščinami. Izjeme so prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje. V teh trgovinah ni dovoljena prodaja oblačil, obutve in tehničnega blaga. Trgovci tako prek spletnih strani že obveščajo stranke, da do preklica v njihovih trgovinah tega blaga ne bo mogoče kupiti tudi v primerih, ko so bili ti izdelki napovedani v katalogih za aktualno ponudbo. 

Dovoljena je prodaja kmetijskih pridelkov na kmetiji. Odprte bodo tudi lekarne, prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki, tržnice, kmetijske prodajalne, bencinski servisi, banke in zavarovalniške storitve, pošta, dostavne službe. 

Delali bodo tudi v servisnih delavnicah, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles (vulkanizerske, avtoličarske, avtokleparske, delavnice za popravilo koles).

Svoje storitve bodo lahko ponujali dimnikarji, a pod pogojem, da je v prostori, kjer se storitve izvajajo prisoten samo en izvajalec. 

Med izjemami so tudi gradbena dela na nenaseljenih gradbiščih, pri izvajanju katerih je zagotovljeno, da ni stika s potrošnikom. 

Odprti ostajajo trafike in kioski. Še vedno je mogoč osebni prevzem blaga ali hrane na prevzemnih mestih ter druge nujne storitve za zagotavljanje varnosti in zdravja. Prav tako je mogoče ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom na daljavo. 

Več o  izjemah in pogojih, ki jih morajo zagotavljati trgovski centri, lahko preberete TUKAJ.

avtobus | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Ustavlja se javni prevoz

Od polnoči se ustavlja javni prevoz, kar pomeni, da ne bodo vozili ne avtobus ne vlaki, poleg tega pa je prepovedan tudi žičniški prevoz, razen za potrebe oskrbe, zaščite in reševanja. 

Še naprej bodo vozili delavski avtobusi in taksiji. Delodajalci lahko prevoz organizirajo tudi s kombiji, dodatnimi avtomobili in podobno. Pri tem pa je treba upoštevati, da je v enem vozilu lahko do šest oseb, če so zaposleni v istem podjetju. 

Tehnični pregledi bodo še vedno možni, se pa za dva tedna zapirajo šole vožnje.

Več o tem, kakšne omejitve in prepovedi od ponedeljka veljajo za voznike, preberite TUKAJ

šola koronavirus učenci | Avtor: Profimedia Profimedia

Šolarji še vsaj 14 dni na daljavo

Šole in univerze ostajajo zaprte. Šolarji bodo s poukom naslednjih 14 dni nadaljevali na daljavo. V vrtcih je organizirano varstvo za nujne primere. 

Kdaj bi se šolarji lahko vrnili v šolske klopi, je težko napovedati. Zelo verjetno pa se bodo vračali postopoma, in sicer najprej prva triada. Da so prva triada in vrtci prioriteta, se strinja tudi glavni epidemiolog Mario Fafangel, a obenem poudarja, da po ponovnem odprtju ne smemo biti presenečeni, če se bodo pojavljale okužbe v šolah. 

Minister za zdravje Tomaž Gantar je ob predstavitvi ostrejših ukrepov poudaril, da je ključno potrpeti teh 14 dni. "To je nujno, to je edina pot, da si omogočimo normalno življenje. Ne zato, ker tako misli politika ali vlada, temveč ker je to v resnici edini možni ukrep, ki ni značilnost naše države, temveč večine sveta," je pojasnil Gantar in prosil državljane za razumevanje.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 23
  • anica00 05:49 16.november 2020.

    Kaj pa pralni prašek?

  • 06d458670ee8614e2c71cd167c34ffd47e2911e7 21:12 15.november 2020.

    Sem dones doma naredu žarnico,ker mi je pregorela ampak je bil uspeh samo 50%,dobra je samo za podnevi!😁

  • Avatar jezeran
    jezeran 20:05 15.november 2020.

    Vse skupaj brez veze, samo prelaga se tisto kar sledi, mogoče ne takoj in v takšnem obsegu, ampak vseeno pride do nas