Zdravje
5488 ogledov

Strokovnjaki svarijo: takšno početje lahko vodi tudi v slepoto

Ženska, ogledalo Profimedia
Nujno je, da temeljito odstranimo vsa ličila z očeh ter tako preprečimo morebitne zdravstvene težave.

Na podlagi študije Vision Expressa iz septembra 2023 več kot ena od desetih oseb pusti ličila na obrazu tudi čez noč. Kozmetika, ki vsebuje kemikalije, pigmente in voske lahko čez noč resno poškodujejo oči in kožo okoli njih. Dodatno težavo pa predstavljajo tudi dolgoobstojna ličila, ki jih je še težje odstraniti. Ta se namreč sčasoma kopičijo in lahko poškodujejo vid ter celo splošno zdravje.

Prav tako lahko način nanosa ličil in higienske navade ogrozijo vaše zdravje, poroča britanski The Sun. Očesni strokovnjaki zato svarijo, da so lahko ličila za oči tudi izjemno nevarna.

Kaj se zgodi, če ne odstranite ličil?

Če tudi ponoči pustite ličila na očeh, se lahko bakterije ob robovih oči začnejo nabirati in posledično okužijo folikle ali pore na dnu vaših trepalnic. To lahko privede do bolečih z gnojem napolnjenih zatrdlin, čemur rečemo ječmen. V kolikor se vam to pripeti, strokovnjaki svetujejo, da ob očesu držite topel obkladek, dokler blokada v foliklu ne izgine. Za topel obkladek lahko uporabite steklenico napolnjeno s toplo vodo, ki jo zavijete v tkanino.

maskara | Avtor: Profimedia Profimedia
Nepravilno odstranjevanje maskare in črtala za oči lahko vodi v resne zdravstvene težave. Tako se lahko Meibomove žleze, majhne odprtine vzdolž zgornjega in spodnjega roba očes, ki izločajo olje za preprečitev izsušitve, zamašijo. V tem primeru tekočina ne more več iztekati na očesno površino, zaradi česar veke nato otečejo. V kolikor se stanje ne zdravi, lahko žleze otrdijo, kar vpliva tudi na naš vid. Enako kot pri ječmenu, strokovnjaki svetujejo, da ličila previdno odstranite in uporabite topel obkladek, da odmašite žlezo.

Koža na vekah je najtanjša, saj ima manj kot en milimeter debeline, zaradi česar je tudi izjemno občutljiva na vnetje. Če senčil ne odstranite pravilno, se lahko sestavine začnejo kopičiti, kar draži kožo in posledično sproži alergijsko reakcijo ali dermatitis.

"Ličila lahko delujejo kot dražilno sredstvo ali alergen, kar povzroči dermatitis na vekah. To se lahko poslabša zaradi kopičenja ostankov ličil, kar povzroči draženje in prekomerno rast bakterij," svari očesni strokovnjak Neil Laird iz podjetja Pure Optical.

V kolikor se soočate z izbruhom dermatitisa, vsak dan za čiščenje vek uporabite vodo in nežno čistilo, da odstranite nabrano umazanijo. Bodite tudi previdni pri uporabi zelenih, modrih ali bleščečih senčil saj ti lahko vsebujejo nikelj ali kobalt, ki prav tako sprožata draženje vek.

Če maskare ne odstranite, se lahko delci ujamejo pod očesno veznico, prozorno membrano, ki prekriva notranjost vek, kar povzroči draženje. Sčasoma se ti delci strdijo in zataknejo, kar povzroči temne, motne lise na notranjih vekah. V zdravniškem poročilu iz leta 2017 so to opisali kot subkonjunktivno odlaganje maskare. Zdravniki so v poročilu zapisali, da je ženska več kot 25 let intenzivno uporabljala maskaro, ki pa jo ni učinkovito odstranjevala. Tudi uporaba korektorja blizu robov očesa je lahko kritična, saj se lahko ta nabere v koži pod očmi, kar posledično zmoti vlažen slog in zamegli vid.

Nevarnost umetnih trepalnic

Kemikalije in konzervansi v ličilih za oči vplivajo na sestavo solznega filma, ki ohranja oči vlažne. Ko se to spremeni, se lahko oči hitreje izsušijo, kar povzroči srbenje. "To je še posebej pogosto pri uporabi črtala za oči znotraj linije trepalnic, saj to lahko blokira odprtine Meibomovih žlez," je opozoril O'Neill.

Tudi umetne trepalnice lahko prispevajo k suhim očem. Na podlagi študije iz leta 2015. ki jo je opravil tehnološki inštitut v Georgii, nenaravno dolge trepalnice ustvarjajo učinek vetrovnika in usmerjajo več zraka na površino oči, kar pomeni, da se oči hitreje izsušijo.

trepalnice | Avtor: osebni arhiv osebni arhiv
Umetne trepalnice prav tako poškodujejo vaše naravne trepalnice. "Daljše in goste trepalnice so težje. Nepravilno ravnanje in odstranjevanje lahko vodi v izgubo naravnih trepalnic," svari optometristka dr. Clare O'Donnell. Prav tako lahko lepilo povzroči alergijske reakcije.

Slab ali umazan nanos ličil

Pri nanašanju ličil je najpogostejša in najbolj boleča poškodba opraskana roženica. Roženica je jasna zunanja plast očesa. Roženica se lahko opraska, kadar vam med nanašanjem maskare ali črtala za oči noht zdrsne v oko. "Opraskana roženica lahko povzroči ostro bolečino, solzenje oči ter zamegljen vid. Pomembno je, da takoj poiščete zdravniško pomoč, da se izognete morebitni okužbi," še svari O'Donnell.

Če so vaša ličila okužena z bakterijami, pa se lahko okuži tudi rana, kar vodi v vnetje roženice ali keratitis. Dotično stanje pa se zdravi z antibiotičnimi kapljicami za oči. Če se okužba ne zdravi, lahko to vodi v rast krvnih žil v roženici, kar povzroči brazgotinjenje. Nezdravljen keratitis lahko povzroči tudi slepoto.

Nujno je, da svoje pripomočke za nanos ličil redno čistite. Raziskave namreč kažejo, da lahko umazani pripomočki povzročijo konjunktivitis oziroma vnetje očesne veznice, zaradi česar so oči videti rdeče in krvave. Pomembno je tudi, da nikoli ne delite svojih čopičev za ličila ter zavržete vsa ličila s pretečenim rokom uporabe.

ličila, čopič, ličenje | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Kemikalije v ličilih lahko povzročajo neplodnost ali raka

Trajna in vodoodporna ličila pogosto vsebujejo skupino snovi znanih kot PFAS, perfluoroalkilne in polifluoroalkilne snovi. Imenujejo se tudi večne kemikalije, saj se ne razgradijo in se sčasoma kopičijo v človeškem telesu.

V nekaterih študijah so jih povezovali z zdravstvenimi težavami, kot so hormonske motnje, spremembe menstruacije, neplodnost in rak dojke. Raziskava, ki jo je vodila dr. Kim Harley iz Univerze v Kaliforniji, trdi, da so mladostnice še posebej izpostavljene tveganju za nastanek hormonskih motenj. Prehod na čistejša ličila, ki ne vsebujejo omenjenih kemikalij, pa znatno zmanjša tveganje. Zaradi tega vedno poiščite lepotne znamke, pri katerih je jasno označeno, da ne vsebujejo parabenov.

 

dezurni@styria-media.si

stres, skrbi, ženska, žalost Magazin Ta vrsta stresa je najbolj nevarna za zdravje
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.