Zdravje
6580 ogledov

Novi podatki o delti pri nas: Precej slabše je, kot smo pričakovali

Testiranje za covid-19 v Ljubljani Profimedia
Sveži podatki Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo kažejo, da se delta različica pri nas uspešno širi.

"V absolutnih številkah to pomeni že preko 100 primerov popolnih virusnih genomov," je na novinarski konferenci Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) povedala dr. Tatjana Avšič - Županc. "Za teden od 21. do 27. junija je bilo opravljenih 139 popolnih genomov, kar je predpostavljalo 95 odstotkov vseh pozitivnih vzorcev. Število pozitivnih vzorcev je zdaj na srečo vedno manjše. Delta različica med temi 139 genomi predstavlja kar 41 odstotkov.To pomeni, da se resnično širi. Velik delež med osebami, ki imajo delta različico, je oseb, ki nimajo stalnega bivališča v Sloveniji." 

V tem sekvenčnem obdobju so potrdili tudi dva primera delta plus različice. Gre za izvorno indijsko različico, ki ima dodatno mutacijo.

Število primerov delta različice torej hitro narašča. Spomnimo, še v četrtek je Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano poročal o skupno potrjenih 65 primerih delta različice. Da se delta različica pri nas širi hitreje, kot je bilo pričakovati, opozarjajo tudi na Institutu Jožef Stefan. Epidemija namreč upada vse počasneje in nakazuje se, da bi lahko delta postala dominantna različica že konec tega meseca.

mestni utrip Roman Jerala Slovenija "Nalijmo si čistega vina, večjemu zapiranju se ne bomo izognili"

Cepiva učinkovita tudi proti delti

"Trenutna cepiva, ki jih imamo, so za zdaj še vedno uspešna in primerna za delta različico," je poudarila Avšič - Županc. Edina različica, pri kateri je učinkovitost malenkost nižja, je južnoafriška različica, ki pa se pri nas k sreči ni razširila.

Dr. Avšič - Županc je poudarila, da je strah pred cepljenjem zdaj odveč in neupravičen. "Po toliko mesecih in toliko milijonov uporabljenih odmerkih v svetu mislim, da je strah popolnoma odveč. Problem je, da Slovenci morda ne cenimo dovolj svojega zdravja, da nam zdravje ni vrednosta. Če bi nam to bila vrednota, potem bi razmišljali drugače," je dejala. 

Da je cepljenje edina možnost za zaščito pred delta različico, stroka že nekaj časa glasno opozarja. V primeru prenizke precepljenosti je pred nami težka jesen, je v ponedeljek ponovil tudi predsednik vlade Janez Janša

Sazu je izdala zbornik, ki ga uvede akademik Taras Kermauner z razglabljanjem o Slovenija SAZU: To je edina možnost ...

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • izy 15:55 06.julij 2021.

    Sledi nam pandemija depresije in nič drugega.

  • rd2dmk2 15:21 06.julij 2021.

    ah ivan je vidu kaj se je zmagotu zgodilo, zdej pa se boji poštarja, pa vofovodarja, pa ... pa smo vsi doma v karanteni, zdej je pa glih na počitnce šu, pa nas je mal spustu ven, mogoče da se ...prikaži več mal zjagamo, pa jesen ne bom tolk željni..

  • Avatar MS
    MS 14:41 06.julij 2021.

    Delta različica je v Sloveniji trenutno zastopana z kar 41 odstotki.To pomeni, da se rapidno širi. Delta različica je 60% bolj kužna. Podatki angleškega zdravstvenega sistema kažejo da je tudi bolj smrtonosna, obolevajo pa predvsem mlajši ki niso cepljeni.