Zdravje
1377 ogledov

Oglje lahko resno škoduje

zobna ščetka Shutterstock
Zobna pasta z aktivnim ogljem lahko resno poškoduje vaše zobe.

Na družbenih omrežjih, kot je Instagram, krožijo tudi zdravstveni trendi, ki se jim je po mnenju strokovnjakov bolje izogniti. Eden takšnih je zobna pasta z aktivnim ogljem. Ne le, da je nekoristna, pač pa lahko resno poškoduje vaše zobe, svarijo britanski znanstveniki.

Na splošno se priljubljenost aktivnega oglja kot lepotnega in zdravstvenega izdelka že več let nenehno povečuje. Obstajajo že kava z aktivnim ogljem, sladoled z aktivnim ogljem ter celo pice in burgerji z aktivnim ogljem. Vranje črna živila na fotografijah na Instagramu delujejo odlično, manj pa v človeškem telesu, je poročal britanski časnik Telegraph.

Poleg toksinov nase veže tudi hranila

Čeprav se ta snov že stoletja uporablja v medicini za razstrupljanje, pa si strokovnjaki glede njene primernosti za vsakodnevno uporabo niso enotni. Filtrirnega učinka aktivnega oglja namreč ni mogoče nadzorovati in poleg toksinov nase veže tudi pomembna hranila, ki jih posledično telesu primanjkuje.

Aktivno oglje v zobni pasti naj bi sicer ne pomagalo pri razstrupljanju, pač pa naj bi bila njegova naloga beljenje zob. Oglasi obljubljajo sijoče bele zobe, saj naj bi oglje z zob odstranjevalo obloge. A kot so britanski znanstveniki zapisali v strokovni reviji British Dental Journal, dodano aktivno oglje v zobni pasti ni nič več kot le sodoben tržni trik.

Še huje, znanstveniki opozarjajo, da lahko uporaba zobne paste z aktivnim ogljem celo vodi do trajnega obarvanja zob in kariesa ter propadanja zobne sklenine.

Sonicare Promo Uporabno Kako do belih in zdravih zob brez zobozdravnika

V skrajnem primeru zobje izpadejo

Dodaten problem je po ugotovitvah znanstvenikov pomanjkanje fluorida v analiziranih zobnih pastah. Fluorid je pomemben sestavni del sredstev za nego zob, saj ščiti zobe pred kariesom in prispeva k remineralizaciji zobne sklenine.

Le osem odstotkov zobnih past z aktivnim ogljem, ki so jih analizirali, je vsebovalo flourid. Vendar pa je zaradi absorpcijske lastnosti aktivnega oglja lahko fluorid v teh izdelkih povsem neučinkovit, so zapisali. Poleg tega so avtorji raziskave v zobnih pastah ugotovili nadpovprečno visok delež abrazivnih delcev, kar bi lahko ob redni uporabi povzročilo poškodbe sklenine in dlesni.

V najslabšem primeru lahko dolgotrajna uporaba zobne paste z aktivnim ogljem povzroči, da bodo biserno beli zobje sčasoma izpadli. To pa tudi na Instagramu ne izgleda preveč lepo.

zobna ščetka zobna pasta Pravilno Zdravje Koliko zobne paste uporabiti

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.