Zdravje
1118 ogledov

Tak bo nov vsakdan v vrtcih in šolah

Vrtec Profimedia Otroci v vrtcu.
Nacionalni inštitut za javno zdravje je pripravil navodila, po katerih naj bi teklo delo v vrtcih in šolah po njihovem odprtju.

Prim. dr. Polonca Truden Dobrin je predstavila smernice, ki se jih morajo ob delnem odpiranju držati vrtci in šole. Kot je povedala, vsaka država išče najprimernejši način zase, pri čemer seveda upoštevajo tudi izkušnje drugih držav, ki so že odprle šole.

"Odprtje ima jasne koristi za razvoj, izobraževanje in duševno zdravje otrok," je povedala Truden Dobrin. "Ker obstajajo tveganja, smo pripravili higienska priporočila za vrtce in šole. Pri tem smo upoštevali znanstvene izsledke ter epidemiološko stanje v Sloveniji."

Pri otrocih bolezen covid-19 praviloma poteka v blagi obliki. Slovenska raziskava o razširjenosti covid-19 je pokazala, da je prekuženost otrok podobna kot pri drugih starostnih skupinah.

Uvedli bodo manjše skupine

Tako v vrtcih kot v šolah bo vzgojno-izobraževalni proces potekal v manjših skupinah. V prvi starostni skupini bodo v vrtcih oblikovali skupine do 8 otrok, v drugi starostni skupini pa do 10 otrok.

V osnovni in srednji šoli naj bi se oblikovale manjše učne skupine. "Manjša kot je skupina, manjša je možnost prenosa," je poudarila Truden Dobrin. "Svetovali bi, da so skupine v 1. triadi manjše, če je organizacijsko izvedljivo, do 10 učencev ne glede na starost. V ostalih razredih pa največ polovica običajnega razreda, tj. do 15 učencev."

šolske torbe šola otroci Slovenija Mislite, da se 9-letnik lahko šola doma sam brez staršev? Tako odgovarja stroka!

V vrtcu prilagojeni ukrepi

Na NIJZ menijo, da se z izvajanjem ukrepov, ki so predvideni ob ponovnem zagonu vrtcev in šol, možnosti za širjenje okužbe zmanjšajo. Zaradi razvojnih zakonitosti in specifike dela v vrtcu ne morejo izvajati vseh možnih ukrepov, zato so dodali druge prilagoditve, ki so izvedljive.

Poskrbeti je treba za temeljito umivanje rok z vodo in milom. Vzgojitelji in drugi zaposleni lahko uporabijo tudi razkužilo, ki pa ga vrtčevski otroci ne smejo uporabljati. Vzgojitelji pomagajo ali usmerjajo otrokom pri umivanju rok. Zaposleni pazijo, da se z nečistimi rokami ne dotikajo obraza, oči, rok in ust. Otroci si ne delijo igrač in se ne igrajo z igračami, ki se jih ne da čistiti.

igrišče pesek  | Avtor: Profimedias Profimedias

Z oblikovanjem manjših stalnih vzgojnih skupin otrok in vzgojiteljic se v vrtcih zagotovi pogoje, ki omogočajo spregled zahteve po tem, da se upošteva zadostna medosebna razdalja med otroci in vzgojitelji. "V okviru skupine lahko komunicirajo tako kot doma, s čimer poskrbimo za otrokove potrebe in zmanjšamo možnost okužbe," je dejala Truden Dobrin.

Na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje so objavljena natančna navodila, ki jim morajo slediti v vrtcih in v šolah

Zaposlenim priporočajo naj si pred in po tolaženju in crkljanju otrok umijejo roke. Druženja med vzgojnimi skupinami ni, prav tako ne deljenja igrač med skupinami. Izogibati se je treba tudi temu, da v igralnice vstopajo druge osebe. NIJZ priporoča, da tudi vzgojitelji med odmori in sestanki držijo razdaljo. Čim več dejavnosti naj poteka na prostem, pri čemer je uporaba skupnih igral odsvetovana. Otroci naj tudi ne bi prinašali igral in knjig od doma. Ninice in dude je treba posebej shraniti za posameznega otroka za čas med spanjem.

Kaj pa zaščitna oprema?

Zaposlenim v vrtcu priporočajo uporabo zaščitnih mask, še posebej, ko gre za sodelovanje s sodelavci in srečevanja s starši. Vzgojitelji v času, ko so v svoji skupini, nimajo maske. Vsem zaposlenim v šolah in starejšim od 12 let priporočajo, da nosijo maske. Za zaposlene to velja ves čas, za devetošolce, ki se tudi vračajo v šolske klopi, pa izven matične učilnice učne skupine.

Posebna priporočila so pripravili tudi za kuhinjsko osebje pri razdeljevanju obrokov. Če ni pleksi zaščite, naj med razdeljevanjem nosijo masko. Posebna priporočila za kuhinjsko osebje pri razdeljevanju obrok. Če ni pleksi stekla naj uporabljajo masko. Menjava plenic rokvice

"Na MIZS smo že naredili sezname, koliko bi potencialno potrebovali zaščitne opreme, tako mask, razkužil in rokavice za vrtce. Te potrebe smo posredovali na Civilno zaščito. Danes zjutraj sem dobil obvestilo, da je to odobreno in da bodo v drugem delu tega tedna z okrožnico pozvane šole oz. vzgojno-izobraževalne ustanove, da lahko to opremo dvignejo na civilnih zaščitah," je povedal državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec.

Covid-19, UKC Ljubljana Slovenija Novo: V Sloveniji še naprej fantastične novice o okužbah s covidom-19

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.