Zdravje
3263 ogledov

Tako bodo delovale ambulante za neopredeljene

zdravstveni dom Ljubljana Saša Despot
S 1. januarjem je bila predvidena vzpostavitev ambulant za neopredeljene. Namesto 15 jih bo v Ljubljani 19.

Trenutno je v državi več kot 130.000 ljudi brez osebnega zdravnika. Za te naj bi predvidoma poskrbelo 94 ambulant po vsej državi, v Ljubljani jih naj bi bilo 19. Strokovna direktorica Zdravstvenega doma Ljubljana Tea Stegne Ignjatovič in predstojnik ZD Ljubljana-Šiška Andrej Divjak sta pojasnila nekaj podrobnosti glede ustanovitve ambulant za neopredeljene zavarovane osebe.

Vzpostavljenih bo 19 ambulant

"S 1. januarjem smo predvidevali ustanovitev 15 ambulant za neopredeljene, za katere smo tudi že uredili prostor. Zadnja navodila Ministrstva za zdravje pa je vzpostavitev 19 tovrstnih ambulant. Poleg tega smo prejeli tudi nadaljnja navodila glede plačila zaposlenih v teh ambulantah," je povedala Stegne Ignjatovič.

Danijel Bešič Loredan Zdravje Minister določil seznam ambulant: Preverite, kako bo pri vas

Predvideno je, da bodo ambulante za neopredeljene zavarovane osebe vzpostavljene tudi tam, kjer so sedaj že ambulante za osebe brez osebnega zdravnika. V njih se bo mogoče tudi opredeliti na zavod, vendar to trenutno tehnično še ni možno. Kot je pojasnila Stegne Ignjatovič, programsko rešitev še iščejo in pričakujejo, da bo prijava v ZD Ljubljana omogočena že prihodnji teden.

Neopredeljeni pacienti bodo ostali v enaki enoti

Kot je še pojasnila Stegne Ignjatovič, bodo pacienti ostali v enaki enoti, v kateri so bili nazadnje opredeljeni. "Tako bo obravnava pacienta precej lažja, saj se v tisti enoti nahaja že vsa potrebna dokumentacija, prav tako osebje že pozna paciente," je pojasnila.

Urna postavka zdravstvenih delavcev

Urno postavko zdravstvenega osebja v ambulantah za neopredeljene je določilo Ministrstvo za zdravje.

"Urna bruto postavka za zdravnika je 121 evrov, za medicinsko sestro pa 54 evrov. Te pogodbe so tudi oproščene določenega davka, neto izplačilo pa naj bi bilo 80 evrov ter 35 evrov za medicinsko sestro." 

Stegne Ignjatovič je še dodala, da se urna postavka razlikuje glede na zaposlenega, saj so le ti plačani po plačilnem razredu. Prav tako je izpostavila, da gre tu za delo izven rednega delovnega časa, nekatere predloge za pogodbe pa so že prejeli.

Iz predloga izpadli določeni delavci

Andrej Divjak je predstojnik ZD enote Šiška, kjer so že pred časom zaznali težave pri pridobitvi osebnega zdravnika. Že pred letom dni so pričeli z organizacijo kronično-akutnih ambulant za tovrstne paciente, nakar se je izkazalo, da so izkušnje dobre na obeh straneh.

"Po predlogu ministrstva naj bi sedaj kmalu prešli na enako obliko. V Šiški bi radi imeli tri do štiri ambulante za neopredeljene," je dejal Divjak. "Imamo pa nekaj težav. Glavna težava je, da so iz predloga izpadli upokojeni zdravniki, ki niso več predvideni za to delo, tudi mlajši specializanti, sobni zdravniki ter zdravniki zaposleni na ZZZS in ZPIZ so bili izključeni iz predloga," je razjasnil.

Divjak je še dodal, da so se s svojimi težavami že obrnili na ministrstvo, od katerega sedaj čakajo na odgovore.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 25
  • Željko 21:27 03.januar 2023.

    Bravo Galob res si od sile in res neverjetno kako dobro ti uspeva vse česar se lotiš. Mesečno boš dal 16000 EUR dohtaju da bo ušesa gledal. Ta država je začela prav smrdet tok vas je zarukancev noter. Res mi ...prikaži več je zanimivo vse to gledat do kdaj bo vse to peljalo.

  • SlavkoKrizman 20:02 03.januar 2023.

    80/uro....ja bravo...v enem dnevu zasluži več, kot večina zaposlenih v gospodarstvu....golazen...

  • Avatar pantani
    pantani 19:25 03.januar 2023.

    Prej v tem istem ZD-ju, kjer bodo sedaj te ambulante, ljudje niso dobili zdravnika. Sedaj je pa kvazi problem rešen!? Aja 85 eur na uro, aja denar je bil problem?! Dr. Ignjatovič in dr. Poplas, a 85 eur plačila za ...prikaži več tako storitev zdravnika? Pogledal bo grlo, ušesa, preveril dihanje, napisal zdravila in paciente pošiljal k specialistom, kjer je čakalna doba taka, da mnogi prej umrejo. A za to 85 eur??? MA KOGA vi vlečete! Poglejte si dr. Ignjatovič kako izgleda. Ženska ima 100 kg+ Zdravnica.