Zdravje
1813 ogledov

Tako se je v Sloveniji razpasel omikron

Covid test testiranje Profimedia
Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) je objavil sveže podatke o razširjenosti različice omikron pri nas.

V obdobju od 11. do 17. decembra je NLZOH skupaj s KISLD UKC Ljubljana uspešno sekvenciral genomska zaporedja 357 vzorcev, od tega 256 vzorcev iz sheme A in 101 vzorec iz sheme C (naročila epidemiologov, reinfekcije). V vseh 256 vzorcih iz sheme A so potrdili različico delta in njene podlinije. Preostalih dveh različic s statusom VOC (različica posebnega pomena), beta in gama niso potrdili. Različice omikron v okviru rednega sekvenciranja v shemi A niso potrdili. 

NLZOH je z rednim in izrednim sekvenciranjem potrdil 56 primerov različice omikron, en primer med rednim sekvenciranjem, preostalih 55 pa med izrednim sekvenciranjem med 17. in 24. decembrom. Pri vseh primerih je bila okužba potrjena s testi PCR med 15. in 24. decembrom. Največ primerov je bilo potrjenih v gorenjski in podravski regiji. 

Nihče od okuženih z različico omikron v Sloveniji po zadnjih podatkih zaradi okužbe ni potreboval bolnišničnega zdravljenja, so za STA sporočili z ministrstva za zdravje.

Čeprav omikron v Sloveniji še ni prevladujoča različica, pa po napovedi Matjaža Leskovarja z Inštituta Jožef Stefan po vsej verjetnosti vpliva na vnovičen porast epidemije koronavirusa.

Različico omikron v NLZOH odkrivajo s presejalnim testom PCR za karakteristične mutacije VOC in s sekvenciranjem genoma virusa kot dokončni dokaz prisotne različice. S testi PCR pregledajo od 70 do 100 odstotkov vzorcev, pozitivnih na SARS-CoV-2. "Od 13. do 28. decembra 2021 smo s presejalnim PCR testi tako potrdili 500 primerov z različico omikron. Vse vzorce, pri katerih s PCR potrdimo različico omikron, vključimo tudi v genomsko sekvenciranje. Od  57 vzorcev, ki smo jih že vključili v sekvenciranje, smo različico omikron potrdili pri 55 (96, 5%), pri dveh vzorcih sekvenciranje ni bilo uspešno. Povprečna starost oseb, pri katerih je bila s presejalnim PCR testom potrjena različica omikron, je 32,4 let," so zapisali. 

Skupaj z Inštitutom za mikrobiologijo in imunologijo so potrdili 93 primerov različice omikron. Na presejalnem testu PCR, s katerim odkrivajo različico omikron, je bilo pozitivnih 981 primerov, ki so za dokončno potrditev vključeni še v sekvenciranje.

V zadnjih dneh se je število potrjenih primerov okužbe z virusom SARS-CoV-2 začelo povečevati. Včeraj je bilo pozitivnih 52 odstotkov več testov kot prejšnjo sredo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Avatar MS
    MS 14:26 30.december 2021.

    Kako moreš kaj takega izjavit rd2dmk2? Saj jih je Janša zagotovo osebno preštel!

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 14:09 30.december 2021.

    Nekaj dejstev na hitro...Cepiva ne delujejo na Omikron, dvakrat cepljeni imajo 70% večjo možnost, da zbolijo za Omikronom kot necepljeni. Glavni angleški epidemiolog je izjavil, da omikron ni nevaren..V Jar že opuščajo proti Covid ukrepe, itd.... Le pri nas je, ...prikaži več kot da smo v srednjem veku ob epidemiji kolere...

  • rd2dmk2 13:38 30.december 2021.

    no Janša je v intevrjuju na rtv slo1 dne 29.12. izjavil da je v sloveniji cepljenih en miljon in pol ljudi. ja potem so itak vsi cepljeni in preboleli, kaj potem taka panika, al je morda janez vštel v cepljene ...prikaži več vse turiste ki so pršli v SLO letos. no sicer pa... če take ven meče, kako lahko potem sploh kakšen ukrep izda, saj nima pojma o ničemer razen o tem da premalo twita.