Zdravje
9588 ogledov

Takšna je skrivnost ljudstva, ki ne oboleva za rakom

Amiši
1/6
Odkrili so, kateri so varovalni mehanizmi.

Študija, ki so jo objavili v reviji Cancer, Causes and Control, je odkrila da je med Amiši manj primerov primerov raka kot med preostalimi prebivalci Ohia.  

Strokovnjaki Univerze v Ohiu so med Amiši izvedli študijo, da bi odkrili, kako njihovo zavračanje konvencionalne medicine in medsebojne poroke vplivajo na tveganje za nastanek raka. To, kar so odkrili, jih je presenetilo. Namreč, glede na preostale prebivalce te ameriške zvezne države, je med njimi pojavnost raka veliko manjša, zato so se odločili, da bodo raziskali njihov način življenja in prehrane. 

Amiši | Avtor: Profimedia Profimedia

Večina Amišev ne kadi in ne pije, večinoma niso promiskvitetni, kar je znanstvenike navedlo k tezi, da ta njihov način življenja pozitivno vpliva na zdravje. Poleg tega kot pozitiven faktor vpliva tudi dejstvo, da se veliko fizično gibljejo - četudi so nekateri med njimi prekomerno težki, fizična aktivnost deluje varovalno. 

Medtem ko preostanek ZDA večji del dneva preživi pred televizijskimi in računalniškimi ekrani, Amiši večino časa preživijo na prostem, kjer se ukvajrajo s kmetijstvom, sami gradijo hiše in vzgajajo svoje otroke. Le redko kupujejo industrijsko pridelano hrano, saj jo večinoma proizvedejo sami.

Amiši | Avtor: Profimedia Profimedia

Strokovnjaki so prepričani, da kombinacija vsega naštetega doprinaša k manjšemu obolevanju za rakom, poleg tega pa je tudi njihova življenjska doba nekoliko daljša od povprečja. 

Amiši | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Igor Đukanović 09:20 31.december 2018.

    Hm in kakšno hrano si pridelujejo doma? Lovijo zajce bo bližnjih gozdovih? Ali so bolj nabiralci? In jedo solato, žitarice, stročnice... Tega ameriškim znanstvenikom s te univerze ni uspelo ugotoviti? Čeprav praktično vse ostale raziskave (povzete v poročilu WHO) dajejo ...prikaži večajejo jasen odgovor.