Zdravje
8241 ogledov

Takšni so novi podatki o okužbah

mestni utrip Saša Despot
Podatki so še naprej ohrabrujoči. Težavo predstavlja nizka precepljenost.

S 1.656 testi PCR je bilo potrjenih 25 novih okužb. Delež pozitivnih testov znaša 1,5 odstotka. Opravljenih je bilo tudi 23.640 hitrih testov. 

V primerjavi s prejšnjim četrtkom se je število potrjenih primerov znižalo za 45,7 odstotka. Prejšnji četrtek je bilo odkritih 46 novih okužb, opravljenih je bilo 2.163 testov PCR, delež pozitivnih testov pa je znašal 2,1 odstotka. 

Povprečje novih primerov v zadnjih sedmih dneh se je spustilo na 24,4, štirinajstdnevna incidenca na sto tisoč prebivalcev pa znaša 24,1. 

Stopicljamo na mestu

Do zdaj je bilo z enim odmerkom cepljenih 39,11 odstotka prebivalstva (824.801 ljudi), z vsemi odmerki pa 32,5 odstotka (685.919 ljudi). Cepljenje se je v zadnjem obdobju močno upočasnilo. Od tega, koliko prebivalstva bo cepljenega, bo odvisno, kako se bomo lahko soočili z različico delta, za katero je stroka prepričana, da bo slej kot prej postala prevladujoča različica tudi pri nas. 

Število potrjenih okužb z različico delta se pri nas povečuje. 10. junija so laboratoriji, ki pri nas opravljajo sekvenciranje, poročali o petih primerih, do 21. junija pa so odkrili še dodatnih 60 primerov. Kot poudarja stroka, vsa cepiva delujejo tudi proti različici delta.

Delta je svoj pohod začela v Indiji, v zadnjih tednih veliko težav povzroča v Veliki Britaniji, svoj pohod pa je že začela tudi v naši neposredni bližini. O porastu primerov poročajo tako iz Italije kot tudi Hrvaške. Glavna hrvaška infektologinja Alemka Markotič je v minulih dneh opozorila, da bi jim delta lahko turistično sezono prekinila še pred 15. avgustom.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Anica Kozlevčar 11:46 02.julij 2021.

    Zakaj vas skrbi neprecepljenost? Če bi vlada in njeni podrepniki delali v dobro ljudstva, bi 1. PRAVOČASNO NAROČILI CEPIVO in 2. ceplenih bi bilo velikooooo več ljudi. Tako ste pa s svojo sposobnostjo oz. nenaročanjem cepiv avtomatsko daljšali epidemijo, delili ...prikaži več dodatke (ki se morajo vračati), za povrh pa vam to daje osnovo za nove grožnje, zapiranja, omejevanja, šikaniranje in poniževanje ljudstva. VLADA, DA VAS NI SRAM S BARBIKO NA ČELU, FUJ, FUJ IN FUJJJJJ.

  • Avatar lolekbolek
    lolekbolek 10:39 02.julij 2021.

    J*** se vi in vaši podatki, podporniki korona FAŠIZMA in ustrahovanja!