Zdravje
1764 ogledov

Takšno je trenutno stanje po Evropi in svetu

Covid-19 koronavirus test Profimedia
Po praznikih porast novih primerov.

V svetu se stanje v povezavi s covidom-19 ne spreminja bistveno, je povedala namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager. Še vedno beležimo porast števila okužb in smrti, največ novih primerov pa beležimo v Evropi in Severni Ameriki. Razmerje med posameznimi celinami ostaja približno enako.

epidemija covid-19 podatki | Avtor: NIJZ NIJZ

Večina držav članic Evropske unije je v času novoletnih praznikov beležila upad primerov in dokaj stabilen sprejem okuženih v bolnišnice ter na intenzivne enote, vendar se je v januarju znova pokazal pozitiven trend, torej porast novih primerov - v zadnjem tednu recimo v primerjavi s tednom prej v Evropi beležimo 1,3-odstotni porast števila novih primerov. Še slabše je v Sloveniji, kjer beležimo 11,7-odstotni porast.

epidemija covid-19 podatki | Avtor: NIJZ NIJZ
Evropa je zdaj obarvana temno rdeče, kar kaže na veliko število potrjenih pozitivnih primerov na 14 dni. 

Gre pa nekaterim evropskim državam na bolje. Trend rasti je uspelo upočasniti Belgiji, Danski, Romuniji, Islandiji, Nizozemski, Liechtensteinu in Luksemburgu.

Rast primerov pa še vedno beležijo v Španiji, na Portugalskem, Češkem, Švedskem, Madžarskem, v Franciji in Italiji.

Helikopterska nujna medicinska pomoč Slovenija Za umrlo nosečnico ni bilo helikopterja
epidemija covid-19 podatki | Avtor: NIJZ NIJZ

Porast okužb med populacijo od 25-54 let

V Sloveniji je delež pozitivnih med oskrbovanci v domovih za starejše in ostalo populacijo po besedah strokovnjakinje dokaj konstanten, le v zadnjih nekaj dneh so zaznali nekaj večje število primerov v DSO-jih.

Kot je povedala Čakš Jager, epidemiološka slika kaže na posledice druženja med prazniki, porast okužb so zabeležili med populacijo, staro med 25 in 54 let. Veliko je okužb neznanega izvora, po epidemioloških anketah pa je razvidno, da so se med prazniki družili izven svojega mehurčka oz. izven lastnega gospodinjstva.

epidemija covid-19 podatki | Avtor: NIJZ NIJZ
Porast okužb se nakazuje tudi v posameznih regijah, Slovenija ima v primerjavi s prejšnjim tednom dvignjen nivo povprečja, tudi goriška regija je zdaj med "problematičnimi", čeprav je lep čas vztrajala pod slovenskim povprečjem. Najbolje zaenkrat kaže Primorsko-notranjski regiji.

Jelko Kacin Covid-19 Slovenija Kacin: Daleč smo od mejnika za sproščanje ukrepov

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Ender3 14:19 13.januar 2021.

    Irska je trenutno ne le EU tudi svetovni rekorder po številu novih okužb. Pred lanskimi prazniki, so imeli rigorozne, učinkovite ukrepe, potem so jih samo začasno upostili, in sedaj so, tudi s pomočjo Kentskega soja okužbe dosegle neslutene razsežnosti. Vlada ...prikaži več je že prevzela odgovornost za ta nepremišljen poseg. Naj bo to opomin, tudi za druge neodgovorne vlade.