Zdravje
669 ogledov

Takšno zdravljenje priporočajo strokovnjaki pri dolgotrajnem covidu

Fizioterapija Profimedias
Bistveni del okrevanja po dolgotrajnem covid-19 je rehabilitacija. V centru Soča so v celostno obravnavo sprejeli že več kot 100 bolnikov. Vsi tovrstni programi so zaenkrat še samoplačniški.

Na današnji svetovni dan fizioterapije pod naslovom Rehabilitacija in dolgotrajni covid-19, strokovnjaki izpostavljajo fizioterapijo kot pomemben del uspešnega okrevanja. Kot so dejali na novinarski konferenci Združenja fizioterapevtov Slovenije, je število prebolevnikov, ki se soočajo s številnimi posledicami te bolezni, vse več. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije naj bi imelo zdravstvene težave en mesec po prebolelem covidu-19 še 25 odstotkov oseb, po podatkih Svetovne zveze za fizioterapijo pa 10 odstotkov še po 12 tednih ali dlje.

"Rehabilitacija je pri dolgotrajnem covidu-19 bistveni del okrevanja. Bolnike opolnomoči, da bodo lahko ponovno izvajali vse aktivnosti v vsakdanjem življenju, kot so jih pred boleznijo. Predpisovanje vadbe pri dolgotrajnem covidu-19 zahteva previden pristop za čim manjše tveganje in za zagotavljanje zdravilnih učinkov vadbenih programov, brez poslabšanja simptomov. Potrebujejo ustrezno fizioterapevtsko obravnavo, ki jim pomaga pri ustreznem stopnjevanju napora ter lajšanju simptomov in težav," so zapisali.

Dolgotrajni covid-19 je večsistemska bolezen. Najpogostejši simptomi so močna utrujenost, poslabšanje stanja po naporu, težave s spominom in koncentracijo.

Dodali so, da imajo pomembno vlogo pri rehabilitaciji po dolgotrajnem covidu-19 imajo tudi respiratorni fizioterapevti, ki s posebnimi terapevtskimi pristopi kot je neinvazivna ventilacija, kontrolirano gradijo kapaciteto pljuč, pomagajo pa lahko pri pojavu hiperventilacije in odpravljanju napačnih vzorcev dihanja. Ob tem so poudarili, da je takih fizioterapevtov v Sloveniji trenutno le okrog 50, ki pa so zaposleni v oddelkih nekaterih večjih zdravstvenih ustanov.

Covid-19 Covid-19 Zdravje Novi podatki: Presegli mejnik, tako slabo v četrtem valu še ni bilo!

Sistemski problemi v fizioterapiji

Opozorili so tudi na sistemske probleme glede fizioterapevtske dejavnosti v državi. "Oblikovanih rehabilitacijskih programov, financiranih s strani zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, za posameznike z dolgotrajnim covidom-19 v Sloveniji nimamo. Terapije za rehabilitacijo po dolgotrajnem covidu-19 so za zdaj večinoma samoplačniške, izvajajo pa jih med drugim slovenska zdravilišča. Vsem prebolevnikom pa so na voljo tudi centri za krepitev zdravja in zdravstveno-vzgojni centri, ki se nahajajo v vseh zdravstvenih domovih po Sloveniji in nudijo individualno ali skupinsko pomoč pri spremembi oz. izboljšanju življenjskega sloga na področjih kot so prehrana, telesna dejavnost in duševno zdravje," so pojasnili.

Tudi predsednik Strokovnega združenja fizioterapevtov Slovenije Tine Kovačič je opozoril na težave, predvsem na pomanjkanje kadra.

V Univerzitetnem rehabilitacijskem centru Soča so od začetka epidemije sicer sprejeli že več kot 100 bolnikov, ki so deležni celostne obravnave s strani strokovnjakov. Med njimi so zdravnik specialist fizikalne in rehabilitacijske medicine, fizioterapevt, delovni terapevt, logoped, psiholog, socialni delavec in strokovnjaki s področja zdravstvene nege.

Fizioterapija na domu je prav tako pomembna.

Covid-19 Covid-19 Slovenija Poklukar še pred objavo sporočil zaskrbljujoče številke: "Danes ni spodbuden dan"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.