Slovenija
7546 ogledov

Poklukar še pred objavo sporočil zaskrbljujoče številke: "Danes ni spodbuden dan"

Janez Poklukar Vlada RS
Podatki za današnji dan so slabi, minister poziva k cepljenju.

"Danes ni spodbuden dan, danes smo presegli mejo tisoč pozitivnih Slovencev, okuženih v četrtem valu," je dejal minister za zdravje Janez Poklukar ob obisku ZD Tolmin. "Že konec junija, v začetku julija sem povedal, da gremo v četrti val. Govoril sem resno, povedal sem, da jesen ne bo lahka."

Točne podatke lahko preberete v prispevku Novi podatki: Slabe številke, presegli smo pomemben mejnik.

Vse prebivalce in prebivalke Slovenije je pozval, da zaupajo stroki in svojim predstavnikom v lokalnih skupnostih, da se "vsi skupaj solidarno in družbeno odgovorno odločimo za cepljenje". "Čas je za razum, čas je za cepljenje," je dejal Poklukar.

Z dvema odmerkoma še ni cepljena polovica prebivalstva

Z dvema odmerkoma cepiva se je v Sloveniji po podatkih NIJZ do sedaj cepilo 917.565 oseb ali 44 odstotkov vsega prebivalstva. 

Nekoliko več jih je cepljenih z vsaj enim odmerkom, in sicer 1.002.787 ali 48 odstotka vsega prebivalstva. 

Hitreje se prekužujemo kot cepimo

Institut Jožef Stefan ocenjuje, da je hitrost cepljenja približno 15 tisoč prvih odmerkov na teden oz. 0.7 odstotka prebivalstva na teden. Hitrost prekuževanja pa je približno 11 tisoč okuženih na teden oz. 0,55 odstotka prebivalstva na teden. To pomeni, da se ljudje hitreje prekužujejo kot cepijo. 

Covid-19 cepljenje | Avtor: Profimedia Profimedia

Najbolj precepjena je Osilnica

V precepljenosti obstajajo tudi lokalne razlike. Najvišja precepljenost je v občini Osilnica, kjer je prvi odmerek cepiva prejelo 66,1 odstotka prebivalstva. Sledita Idrija (57,4 odstotka) in Log-Dragomer (56,7 odstotka).

Najnižja precepljenost je v občini Juršinci, kjer je prvi odmerek cepiva prejelo 32,2 odstotka prebivalstva. Sledita Sv. Andraž v Slovenskih goricah (35,2 odstotka) in Cerkvenjak (35,3 odstotka).

Več o precepljenosti slovenskih občin lahko preberete v prispevku V teh slovenskih občinah se je cepilo največ ljudi.

Pri nas zapiramo, na Švedskem odpirajo

Medtem ko pri nas zaostrujemo ukrepe zaradi naraščanja epidemije, na Švedskem, kjer so dosegli 70-odstotno precepljenost, odpirajo družbeno življenje, o čemer pišemo v prispevku Švedi cepljenim poslali pomembno sporočilo.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 6
 • pravičnik77 16:55 08.september 2021.

  Tudi to, da je Poklukar še vedno minister, ni spodbuden podatek..

 • Ender3 12:12 08.september 2021.

  Pokljukec, včeraj so Srbi imeli več kot 5 tisoč dnevno okužanih in 23 umrlih " i nikome ništa "vse po starem, brez resnih epidemioloških ukrepov. Njihov štab se ne sestaja, vse je dano v roke državljanom in njihove osebni odgovornosti.

 • Avatar bobnar53
  bobnar53 10:01 08.september 2021.

  Gorjanc zahojen, dokler boš ti nesposobnež minister noben dan ne bo spodbuden, zato pejt rajš ribez obirat in na Pokljuko iskat gobe in gozdne sadeže, bo več koristi od tebe!!