Zdravje
1956 ogledov

Temu rečemo "tuš učinek"

prhanje prha ženska Shutterstock
Kadarkoli se nam težave zdijo nerešljive, hitro skočite pod tuš. Strokovnjaki namreč trdijo, da boste bolj domiselni med opravljanjem preprostih opravkov.

Strokovnjaki že leta razpravljajo o tako imenovanem "tuš učinku" ter o njegovem pojavu. Zac Irving, profesor filozofije kognitivne znanosti na univerzi v Virginiji, je izvedel nekaj poskusov, kjer se je izkazalo, da je lahko pretirana koncentracija na določeno nalogo, sovražnik ustvarjalnosti.

tuširanje | Avtor: Profimedia Fotografija je simbolična. Profimedia
Namesto da ves čas razmišljate o težavi, dokler ta ni rešena, raziskave kažejo, da si je bolje vzeti kratek odmor, ki ne zahteva veliko koncentracije, kot je to na primer tuširanje. Tako lahko vaše misli prosto tavajo, brez namena ali usmeritve.

Raziskovalci ugotavljajo, da je večja verjetnost, da se boste domislili nečesa pametnega, kadar vam misli tavajo. Poleg tega se je izkazalo, da popolnoma dolgočasno opravilo ne ovira možganov pri ustvarjanju kreativnih idej.

Zgodovinsko gledano, so poskusi tuš učinka dali nedosledne rezultate, vendar Irving meni, da je to posledica napak v načrtu poskusa. Strokovnjaki trdijo, da so potrebne še nadaljnje raziskave, da bi do potankosti raziskali ta učinek. Vseeno pa ti novi rezultati zagotavljajo vpogled v to, kako lahko preprosti opravki, kot je na primer tuširanje, pomagajo ustvariti kreativne misli v resničnem svetu.

seks postelja jutro strast Magazin Moški s tem poklicem so najboljši ljubimci
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.