Zdravje
2384 ogledov

Težave z erekcijo opozarjajo na nevarno bolezen

Utrujen moški močnejše postave
1/2
Profimedia
Več kot polovica moških po štiridesetem letu starosti se srečuje z erektilno disfunkcijo. Ne gre le za neprijetno težavo, temveč za pokazatelja srčno-žilne bolezni, ki se je moški še ne zaveda, zato je pomembno, da ob motnji poišče zdravniško pomoč, je na spletnem seminarju opozoril zdravnik Marko Gričar.

Stopnje in trajanja erekcije moški ne more kontrolirati in nanjo ne more zavestno vplivati. "Erekcija se začne v možganih, od koder potuje ob hrbtenjači v ledveno križni del, se preklopi na živce, ki vodijo do spolnega uda in celic v njem. Pri erekciji sočasno poleg psihe sodelujejo še hormoni, živci in arterije," je pojasnil specialist kardiologije in interne medicine Gričar.

Na spletnem seminarju Vas je zaradi spolnosti strah za zdravje srca?, ki ga je v sodelovanju z družbo Lek organiziralo Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije, je Gričar med vzroki za težave z erekcijo naštel stres, različne strahove, depresijo, debelost, kajenje, telesno nedejavnost, zlorabo alkohola, sladkorno bolezen, povišan krvni tlak, krvne maščobe, bolezni arterij, bolezni srca, bolezni živčevja in težave v partnerskih odnosih. V tretjini primerov je motnja povezana s sladkorno boleznijo, temu sledijo srčno-žilne bolezni in druge kronične bolezni.

Za večino motenj erekcije krive bolezni

V 70-odstotkih primerih so za motnjo krivi bolezni (57-odstotkov) in zdravila (12-odstotkov). Delež psihičnih vzrokov je 10-odstoten toliko, prav toliko je tudi primerov, ko vzrok ni znan. "Gre za motnjo, ki je najtesneje povezana z boleznijo srčno-žilnega sistema v kombinaciji s krvnim tlakom, sladkorno boleznijo in drugimi boleznimi," meni Gričar.

Opozoril je še na povezavo med aterosklerozo, ki se s starostjo slabša. Po štiridesetem letu so plaki že tako odebeljeni, da se tudi stene žil ožijo in tako vplivajo na funkcijo žil. Z naraščajočim porastom srčno-žilnih bolezni je moč pričakovati tudi porast motenj erekcije. Pomembno je, da motnje erekcije moški jemljejo resno in pravočasno poiščejo strokovno pomoč, je dodal Gričar.

"Opažamo, da v vse več primerih brez intervencije in zdravljenja kakovostna erekcija ni mogoča, čeprav si jo bolnik še tako želi. Danes se med 60 in 70 odstotkov moških, ki imajo povišan krvni tlak, srečuje tudi z eno od oblik erektilne disfunkcije. To v Sloveniji predstavlja 40 do 50 odstotkov odrasle populacije, kar pomeni, da običajno ob njihovi bolezni trpijo tudi njihovi partnerji. Zato je pomembno, da o tem bolj odkrito govorimo in da tudi osebni zdravnik o tem povpraša svoje paciente," je jasen Gričar.

Ženske ob tem nagovarja, naj bodo do partnerja razumevajoče, a kljub temu pozorne, da ga spodbudijo k obisku zdravnika, kadar se motnja erekcije ponavlja.

Posnetek seminarja je dostopen na naslovu sta.si/qGKG2q

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 3
  • djdj 10:57 02.oktober 2022.

    'Stopnje in trajanja erekcije moški ne more kontrolirati in nanjo ne more zavestno vplivati.' Kako da ne? Penis je najlažja stvar na svetu. Dvigne ga lahko že misel. ;)

  • PasjaProcesija 10:16 02.oktober 2022.

    Vaši dnevni komentatorji spadajo ravno v tukaj navedene rizične skupine in to posredno pokažejo. Svoje težave oz. simptome na tem področju prenašajo na vsa druga. Pri politiki jih je poln gobec, pa bi se morali razpisati ravno tukaj. No, eden ...prikaži več je vseeno začel s svojo strup-za-punce domišljijo... Vse ženske, ki ob sebi prenašate 45+ dedce, ste junakinje.

  • Boschtjan Zupanchich 10:00 02.oktober 2022.

    No, jaz imam samo probleme z erektilno kozlarijo, .... sploh pa vsakič ko mi piše neka bivša punca, ... pa sem že blizu petdesetih let ... upam samo, da me to čimprej mine .

Sorodne novice