Zdravje
3841 ogledov

To je razlog, da se učenci ne morejo samotestirati s testi na slino

Samotestiranje otrok Profimedia
Merila slovenske strokovne skupine strožja od evropskih.

V osnovnih šolah se bo v sredo začelo obvezno samotestiranje vseh učencev na prisotnost koronavirusa. Samotestiranje bo potekalo s hitrimi antigenskimi testi na način, da bo učenec palčko vstavil v nosnico. Čeprav so ravnatelji predlagali, da bi se na začetku uporabljali testi na slino, kasneje pa bi prišlo do nadgradenj, ministrstvo za zdravje, ki ga vodi Janez Poklukar, tega ne bo omogočilo.

ECDC: Testi na slino primerni za ponavljajoča testiranja

"Strokovna svetovalna skupina odsvetuje in ne priznava testiranje vzorcev sline na HAGT zaradi premajhne občutljivosti, o kateri se poroča tudi v literaturi," so nam pojasnili na ministrstvu za zdravje in posredovali še dokument ECDC (Evropskega centra za nadzor bolezni) iz začetka maja letos, v katerem je zapisano, da so vzorci iz nosne sluznice sicer zlati standard za hitre in PCR teste, a da "dokazi potrjujejo sklep, da se lahko slina uporabi kot alternativni vzorčni material za testiranje s hitrimi ali PCR testi, v primerih, kadar brisov nazofarinksa ni mogoče zbrati pri simptomatičnih bolnikih in za ponavljajoče se presejalne teste asimptomatskih posameznikov."

Avstrija: Enkrat tedensko PCR test z grgranjem

Odvzem vzorca sline je enostavnejši, neinvaziven in bolj sprejemljiv za ponavljajoča testiranja. Tovrstne teste uporabljajo tudi v Avstriji. Kot je nedavno pojasnil ravnatelj Ljudske šole Šmihel pri Pliberku Danilo Katz, učenci v Avstriji ob ponedeljkih in petkih uporabljajo hitre antigenske teste s palčko, ob torkih pa PCR-teste z grgranjem. Šola vzorce PCR-testov pošlje v laboratorij in naslednji dan dobi rezultate po elektronski pošti.

Merila slovenske strokovne skupine strožja od evropskih

Strokovna skupina, ki jo vodi Mateja Logar, je odločitev o nepriznavanju testiranja vzorcev iz sline, sprejela v začetku avgusta. S tem je zavrnila vse teste na slino, tudi tiste, ki jih priznava Evropska komisija in so veljavni tudi za vstop na Hrvaško. "Merila, ki jih je določila naša strokovna skupina za hitre teste, so nekoliko strožja od evropskih," so tedaj za Delo pojasnili na ministrstvu za zdravje. 

Komentarjev 5
  • h4ck3r 12:01 15.november 2021.

    Karkoli bi sprejeli in naredili, nekaterim posameznikom tako ali tako nič ne bi ugajalo. Tako da le pogumno naprej in ne ozirajte se na te sicer glasne nasprotnike, ki pa jih je le za peščico.