Zdravje
2644 ogledov

To je razlog, zakaj bi morali pred spanjem vedno izklopiti gretje

Profimedia
Petina tistih, ki so spali ob prižganem radiatorju, je priznala, da so se "zbujali pregreti in preznojeni."

Začela se je kurilna sezona in se vas odpravi spat, ne da bi pred tem izklopili gretje. Toda če pustite radiator prižgan med spanjem, lahko to negativno vpliva na vaš spanec, kožo in splošno zdravje, piše Huffington Post.

Naše telo je med spanjem zelo občutljivo. Se spomnite, kako težko je bilo zaspati med vročinskim valom? Čeprav se od človeka do človeka razlikuje, v organizaciji The Sleep Foundation menijo, da je idealna temperatura prostora za dober spanec od 16 do 20 stopinj Celzija. Da si lahko privoščite kakovosten in neprekinjen spanec, morate dovoliti svojemu telesu, da nekoliko zniža temperaturo, saj je le v tem primeru mogoče, da se boste kvalitetno naspali.

Pregreti in preznojeni

Petina tistih, ki so spali ob prižganem radiatorju, je priznala, da so se "zbujali pregreti in preznojeni." Sezona prehladov in gripe je, zato je pomembno, da storite vse, kar lahko, da ohranite čiste dihalne poti.

Študija Medicinske univerze v Varšavi je pokazala, da so "nekateri načini ogrevanja notranjih prostorov pomembni dejavniki tveganja za pojav alergijskega rinitisa in astme".

Centralno ogrevanje izsuši vaš nos in grlo, suši sluznico, ki se nas  sicer ob normalni vlažnosti dobro obrani pred virusi, tako da če smrkate, ne glede na to, kako nemogoče se vam zdi, bi bilo dobro izklopiti gretje. Centralno ogrevanje lahko tudi dodatno izsuši kožo. "Če ponoči ne grejete, ublažite suhost kože, še posebej, če imate kožne bolezni, kot je ekcem ali druge vnetne težave. Seveda ob tem prihranite še denar," je povedala Hiba Injibar iz londonske klinike Dermasurge. 

Namesto da ponoči pustite prižgano gretje, se raje zavijte v toplo odejo, izdelano iz bombaža ali volne – tako boste najlažje regulirali telesno temperaturo.

dezurni@styria-media.si

 

 

 

 

Komentarjev 6
  • Avatar NickMason
    NickMason 10:37 20.november 2023.

    Kupiš varčne radiatorje ki jih delajo na Norveškem,imaš program ki lepo ponoči nastaviš na 17 stopinj in zjutraj ko se zbudiš pač kadar imaš službo itd pa na 20 stopinj ,če imaš službo le dopoldan ,si celo nastaviš nazaj na ...prikaži več 17 in ko prideš spet 20 ,vikend pa kakor želiš spet.Poraba je primerljivo z nakupom drv pa ti ni treba čisto nič delat,kaminsko peč pa za rezervo oz. ko pride do večjih izpadov elektrike in to je to.Primerljivo z toplotno črpalko ampak vsaj 10000 eur prišparaš na investiciji