Zdravje
4963 ogledov

To je tema, ki je spodrinila covid-19

bolnišnica Postojna Facebook
"Zagotovili bomo razmere kot v najmodernejših državah," napoveduje minister.

Minister za zdravje je obiskal bolnišnico za ženske bolezni in porodništvo Postojna, vendar glavna tema niso bile epidemiološke razmere pač pa izvajanje postopkov oploditve z biomedicinsko pomočjo.

Postopke oploditve z biomedicinsko pomočjo izvajajo v UKC Ljubljana in Maribor ter v Postojni, kjer so izvedli 25 odstotkov programa.   

V obdobju med 2016 in 2020 je bilo v Sloveniji izvedenih 2560 tovrstnih posegov. Dostopnost do postopkov oploditve z biomedicinsko pomočjo, Slovenijo uvršča na 7. mesto med državami EU. 3,9 rojstev v Sloveniji je doseženih na račun oploditev z biomedicinsko pomočjo, kar je največji delež v EU. 

Modernejši laboratoriji in novi prostori

Po gradnji bolnišnične lekarne bo ministrstvo letos izvedlo projekt postavitve opreme in prostorov za izvajanje oploditve z biomedicinsko pomočjo. "Prostore, opremo in kadre je treba pripraviti na nivoju, ki simulira situacijo ob oploditvi in v prvih dneh vzpostavitve ploda, zato morajo pogoji za delovanje takega laboratorija doseči najvišje standarde po standardih, ki jih imajo laboratoriji za transplantacijo celic, tkiv in organov," pravi minister za zdravje Janez Poklukar.

Bolnišnica Postojna je specialistični program v lanskem letu kljub epidemiji opravila 120 odstotno, v bolnišnici tako ne beležijo čakalnih vrst, opravili so tudi vse preventivne programe. Poslovno leto so zaključili pozitivno. 

Projekt je vreden okoli 1200 000 evrov, večino sredstev bo prispevalo ministrstvo za zdravje. Javni razpis naj bi bil objavljen aprila, investicija pa končana do konca leta, ko naj bi bolnišnica spet začela delovati v polnem obsegu, napoveduje minister. 

Merlo: Končno je to možno

"Po silni dolgoletni sagi prenosa lastništva bolnišnice, ki je bila delana s samoprispevkom in je last občine Postojna-Pivka, smo prišli do tega, da lahko država vlaga v to stavbo. Doslej je bilo to pravnoformalno nedosegljivo," razlaga direktor postojnske bolnišnice Aleksander Merlo, ki upa, da bo v kratkem svoj prizidek dobila še porodnišnica, kjer se že soočajo s prostorsko stisko.

 

Komentarjev 3
  • bi_ba 17:15 22.februar 2022.

    Človeku kar manjkajo laži o okuženih in zbolelih, pa o pokanju po šivih, pa novih sevih... Ja kaj bomo pa zdaj brali? Drugih zanimivih tem itak ni. Kaj 24 urnih cepljenj po vseh vaseh tudi ni več?

  • bobubob 15:07 22.februar 2022.

    Je že izpodrinila? Morda pri zlati ribici v kozarčku? V možganih kakega paramecija?

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 13:59 22.februar 2022.

    Ali to pomeni glede na Počivalnikove bedastoče o milijonu več Slovencev nekakšno posnemanje Hitlerjevega programa "Lebensborn" ?! Bodo vzori za novega Slovenca po Počivalnikovem, Toninijevem, Hojsovem, ali Mahnićevem vzoru ali bo za novoarijskega Slovenca normativ sam JJ ?!