Zdravje
31529 ogledov

Toliko zdravila za hujšanje so si zdravniki predpisali lani

Ozempic Profimedia
Preverili smo, katera zdravila si zdravniki najpogosteje predpisujejo in koliko ta stanejo zdravstveno blagajno. Si predpisujejo tudi ozempic, zdravilo, ki je prvotno namenjeno sladkornim bolnikom, a ga mnogi uporabljajo kot pomoč pri hujšanju?

Veljavna zakonodaja zdravnikom omogoča, da enkrat v koledarskem letu dobijo receptni blok s 30 recepti za osebno rabo. Vsi tovrstni recepti so zeleni (torej na stroške ZZZS), niso pa obnovljivi.

Za pridobitev receptnega bloka morajo na Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) podati pisni predlog.

A neposrednega nadzora nad tem, katera zdravila predpisujejo, ni, priznavajo na ZZZS. Ne le sebi, zdravila lahko predpisujejo tudi ostalim družinskim članom.

V letu 2023 je:

  • Vsaj 1 recept je predpisalo 8.566 zdravnikov.
  • V povprečju en zdravnik predpisal 11 receptov za osebno rabo.
  • V povprečju en zdravnik predpisal 25,5 pakiranj v vrednosti 226 evrov; skupna vrednost vseh teh zdravil je znašala 1,9 milijona evrov.

Najpogosteje so si na osebni recept predpisovali vitamin D, ki je sicer za večino državljanov dostopen le na beli recept (torej samoplačniško). Kapljice Oleovit z vitaminom D so se znašle na prvem mestu predpisanih zdravil, kapljice Plivit z vitaminom D pa na tretjem.  

Prepisovali so si tudi Ozempic, zdravilo, namenjeno sladkornim bolnikom, ki pa pomaga tudi pri izgubljanju kilogramov.

Kot smo že pisali, gre za zdravilo proizvajalca Novo Nordisk, ki je na slovenskem trgu dobavljivo v obliki injekcije, s katero si bolnik enkrat na teden sam vbrizga odmerek v podkožje. Na ZZZS so v zadnjih letih beležili velik naval na to zdravilo, povpraševanje je občutno večje od ponudbe. Več o Ozempicu si lahko preberete na tej povezavi. 

V primerjavi s štirimi najpogosteje predpisanimi zdravili sicer količine predpisanega Ozempica na osebni recept niso visoke, niso pa zanemarljive. Skupno so sebi in svojim družinskim članom zdravniki v lanskem letu predpisali 9665 dnevnih odmerkov Ozempica. Ali je v tem primeru šlo za zdravljenje sladkorne bolezni ali za pomoč pri hujšanju, pa je, kot že rečeno, nemogoče preveriti.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 19
  • rd2dmk2 07:18 13.maj 2024.

    ena iz arhiva- še pomnite tovariši - pred leti, ko še nibilo protikadilskega zakona, jebil obvezen artikel v ordinaciji pepelnik v katerme je bila prižganacigareta, kot nekakšna dišeča svečka. in ob navodilu pacientu obvezen nasvet- nehite kadit. imam predlog- dohtar, ...prikaži več, ki sam sebi predpiše D vitamin in zdravilo za hujšat- kazen v višini 2 letne plače. pa še nasvet za vse. jabolko na dan odžene dohtarja stran. ampak ne tist jabuk, ki se ga poje na kavču. tist, ki se ga poje na sprehodu.

  • Rim 22:01 12.maj 2024.

    Etični zdravniki odžirajo sladkornim bolnikom. Vse za lepoto pred zdravjem.

  • Avatar luckyss1
    luckyss1 15:50 12.maj 2024.

    https://www.delo.si/novice/slovenija/ema-preverja-tveganje-samomorilnih-mislih-pri-uporabi-treh-zdravil-za-hujsanje/