Zdravje
1006 ogledov

Tožba bolnika. Monsanto bo plačal.

Monsanto EPA
Bolnik z rakom je na sodišču dokazal svoj prav.

Ameriški proizvajalec semen in herbicidov Monsanto, ki ga je lani prevzel nemški Bayer, mora ameriškemu bolniku z rakom, ki je na sodišču dokazal, da je herbicid bistveno prispeval k nastanku raka v grlu, plačati 80,3 milijona dolarjev odškodnine. Ta primer bi lahko k tožbi spodbudil še mnoge Američane, poročajo tuje tiskovne agencije.

Porota sodišča v San Franciscu je presodila, da Monsanto, ki je zdaj del Bayerja, ni storil dovolj pri opozarjanju uporabnikov o tveganjih herbicida, ki vsebuje sporni glifosat, zato mora Edwinu Hardemanu plačati odškodnino, ki vsebuje tudi sredstva za stroške zdravljenja.

Sodba je velik udarec za Bayer, ki je lani za Monsanto odštel 63 milijard dolarjev, saj se ta v ZDA že zdaj sooča s številnimi tožbami. "Razočarani smo nad odločitvijo sodišča, vendar ta ne zmanjša pomena naših dolgoletnih raziskav in odločitev regulatorjev, ki so odobrili uporabo herbicidov z glifosatom, saj niso kancerogeni," so sporočili iz Bayerja. "Ta sodba ni povezana z drugimi primeri, ki še potekajo," so dodali.

Hardemanov odvetnik je sodbo sprejel z navdušenjem in dejal, da gre za zgodovinsko sodbo.

Ena glavnih točk novega zakona o soobstoju gensko spremenjenih rastlin so odškod Svet Monsanto v rdečih številkah, odpustil bo 2600 ljudi

Porota se je sicer pred tem odločala o tem, ali je glifosat, ki ga okoljevarstveniki že več let povezujejo z rakom, bistveno prispeval k Hardemanovem raku. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) namreč snov uvršča na seznam "verjetno rakastih", ameriška Agencija za zaščito okolja (EPA) pa ne. Pri tem so porotniki pritrdili tožniku.

Škropljenje rastlin Svet Sodišče ugotovilo - to sredstvo res povzroča raka

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • moder 18:37 28.marec 2019.

    Še dobro da ta glifosfat, ki ga proizvajamo in na široko uporabljamo v naši ljubi državi ni rakotvoren kot tisti v USA :D