Zdravje
24833 ogledov

"Tretji val, ki bo v začetku leta, bo zelo zagoneten"

Koronavirus v ZDA Epa
Zdaj je že jasno, da bo za novi koronavirus potrebnih več odmerkov cepiva.

V nedeljo je bilo v Sloveniji potrjenih 557 okužb z novim koronavirusom, opravljenih je bilo 2244 testov, pozitivnih je bilo tako 24,82 odstotka testiranih. V bolnišnicah je 868 bolnikov s covidom-19, v enem dnevu je v bolnišnice sprejetih 113 novih bolnikov. Na intenzivni negi je 135 huje bolnih, štirje več kot v soboto. V nedeljo zaradi novega koronavirusa umrlo 25 ljudi. 

"Epidemiologi vemo, da to še ne pomeni miru"

Irena Grmek Košnik | Avtor:
"Verjetno smo na začetku platoja, v naslednjem obdobju pričakujemo upad," pravi doc. dr. Irena Grmek Košnik, epidemiologinja iz območne enote NIJZ v Kranju.
Epidemiološka krivulja traja od 8 do 12 tednov, s fazo rasti, platoja in upada, v fazo upada pa naj bi v Sloveniji prešel drugi epidemični val. "Epidemiologi vemo, da s tem še ne bo konec, ne bo še miru, konec bo, ko bomo dobili cepivo in dokler ne bo populacija precepljena."

"Ne bomo vedeli, ali ima pacient gripo ali covid"

"Vsekakor pričakujemo tudi tretji val, ker vemo, da bo cepivo šele v začetku prihodnjega leta, upajmo," pravi epidemiologinja, ki predvideva, da se bo tretji val koronavirusa pojavil sočasno z gripo. Ta se pojavi konec decembra, vrhunec pa doseže v začetku leta, januarju in februarju, marca ali aprila pa izzveni.

"Ta tretji val bo zelo zagoneten, ravno zaradi gripe. Če se bo pojavil pacient z virusno okužbo, ne bomo vedeli, ali ima gripo ali ima kovid, zato je zelo pomembno, da se cepimo proti gripi," pravi Grmek Košnikova.

Cepivo: potrebnih bo več odmerkov

Če bo cepivo na voljo v začetku prihodnjega leta, bi s cepljenjem lahko ustavili nadaljevanje širjenja koronavirusa. Ker pa študije že dokazujejo, da protitelesa pri tistih, ki so preboleli kovid, v nekaj mesecih izginejo, bo potrebno več odmerkov cepiva. "Na začetku bosta verjetno potrebna dva odmerka, ker se bo imunost izgubljala, bo to verjetno postalo rutinsko cepljenje, tako kot cepljenje proti gripi," pravi Grmek Košnikova.

Epidemiologinja opozarja tudi na tako imenovane superprenašalce koronavirusa, ki naj bi jih epidemiologi locirali s hitrimi antigenskimi testi. Več tukaj: 

covid-19 Zdravje Superprenašalka okužila pet tisoč ljudi
Komentarjev 35
  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 21:48 02.november 2020.

    ko bom zbolel bom šel svojemu dr. kot vsa leta nazaj,dokler sem zdrav me pa ne bodo naredili bolanega,test pa si lahko nekam......

  • jakec1575 21:46 02.november 2020.

    znaki korone so povsem drugacni od gripe. je pa res, da gripa lahko prekrije corono.

  • Awakening 21:12 02.november 2020.

    Poleg farmacije ste tudi vi mediji zlo človeštva, ki ste natančno naštimani, da vsakodnevno vsepovprek vzganjate histerijo, grozo, strah. Če bi bilo to tako hudo, bi moralo umreti že pol človeštva, hoditi bi morali v skafandrih ne pa v ta ...prikaži več poceni kitajskih maskah, ki jih mimogrede nihče ne ločuje, potemtakem so tudi te nevarne. Širite prikrito propagando o cepljenju, čedalje več ljudi ni več neumnih, da bi verjel tem pravljicam!