Zdravje
56346 ogledov

Triletnik sam v bolnišnici: "Ne sodite, če ne poznate ozadja!"

Otrok v bolnišnici Profimedias
En odstotek hospitaliziranih otrok je v bolnišnici samih, razlog za to je večinoma višja sila. "Zelo redko se zgodi, da starši ne želijo ostati ob otroku v bolnišnici," pravijo na UKC Ljubljana.

Po družbenih omrežjih in v nekaterih medijih kroži zapis mame, ki je s sinom bivala v UKC Ljubljana, kjer je bil hospitaliziran. Na oddelek, kjer je bil njen sin, so z intenzivne nege pripeljali triletnega fantka. "Vidim, da je sam. Si mislim, saj pridejo starši. Mine že kar nekaj časa, ko vprašam sestro, kje so starši, ker želi Jošt iz postelje in na stranišče. Sestra mi pravi, da je že od nedelje sam. Kako sam? Ali nima staršev?" je zapisala mama, ki je dejstvo, da je deček sam, pretreslo.

"Nikoli nisem marala vzbujati občutka krivde, a tebi, mama, to želim"

Starša sta otroka nato obiskala, vendar nista ostala z njim. "Jošta sta dala v posteljico, da zaspi, in ušla," sklepa mama. "Nikoli nisem marala vzbujati občutka krivde, a tebi, mama, to želim. Ker te je otrok potreboval. Sprašujem se, kaj bi bilo, če bi bil otrok v sobi sam? Bi ga sestre pustile? Ne da mi miru, zato vprašam sestro, zakaj to dovolijo? Kako je lahko tako majhen otrok sam? Odgovor je, da bi v takem primeru z njim morala biti bolnišnica vzgojiteljica, a ne ve, kje je," je še zapisala mama drugega fantka in dodala: "Draga mamica, jutri, ko opraviš vse opravke, pa ne pozabi priti na obisk. Jošt te bo neizmerno vesel, ker v njegovih očeh in v očeh vseh naših otrok smo nezamenljive."

"Objavljanje takih zgodb brez poznavanja okoliščin nikomur ne koristi"

Na UKC Ljubljana so potrdili, da je zgodba resnična, vendar je ne želijo niti ne morejo komentirati. "Prvič zato, ker je bil otrok hospitaliziran na Kirurški in ne Pediatrični kliniki, drugič pa zato, ker objavljanje takšnih zgodb v medijih brez poznavanja okoliščin nikomur ne koristi, še najmanj pa otroku in njegovim bližnjim," so poudarili na UKC Ljubljana. 

Odstotek otrok, ki so med hospitalizacijo v bolnišnici sami, minimalen

V letu 2023 je bilo takih otrok, ki so bili med hospitalizacijo v bolnišnici en odstotek od 13.260 hospitalizacij na Pediatrični kliniki. "Najpogostejši razlog je višja sila. Na primer, visoko noseča mama mora v porodnišnico, oče pa mora doma skrbeti za druge otroke. Ali pa imajo doma kmetijo in veliko otrok, za kar samo eden od staršev ne more poskrbeti. Zelo redko se zgodi, da starši ne želijo ostati ob otroku v bolnišnici," pojasnjujejo na UKC Ljubljana. To, da je otrok sam, bolnišnici ne predstavja nobenih težav, pravijo na UKC Ljubljana. "Otroku, ki je v bolnišnici, poskusimo poleg ustrezne medicinske oskrbe zagotoviti tudi čim bolj prijetno bivanje."

Za otroka skrbi medicinska sestra, preko dneva pa tudi vzgojiteljice in vzgojitelji, na kliniki so pogosto tudi Rdeči noski. Ponoči za njih skrbijo medicinske sestre. Na UKC Ljubljana zagotavljajo še, da je kadra, ki lahko poskrbi za otroke, ki jih v bolnišnici ne spremljajo starši, dovolj.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 11
  • pravičnik77 07:37 24.februar 2024.

    V sloveniji sta dva največja problema.. prvi problem so osebe ki se brigajo za vse druge, samo za svoje posle in težave ne, in pa novinarji, prodane duše, ki bodo iz vsake zgodbe naredili sranje od zgodbe, samo da se ...prikaži več bere, resnica jih pa ne zanima... in Žurnalovci so te vrste novinarji... naslov tak da te kap, pol pa v članku zmazek na ravni triletnega otroka

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 00:06 24.februar 2024.

    Bi morala biti pa res ne vem kakšna situacija, da ne bi bila z lastnim otrokom po hudi operaciji vsaj kakšen dan v bolnišnici, pa če pridem samo ponoči k njemu. Po komentarjih, ki jih pišete, se vprašam, če nimate ...prikaži več otrok ali pa nikoli niste bili v bolnici.

  • Avatar NickMason
    NickMason 14:13 23.februar 2024.

    Jaz in vsi prijatelji ki jih poznam,ki smo bili kot otroci v bolnici po nekaj dni,nismo imeli zraven starša nikdar in nikoli,vsi smo preživeli,danes pa sploh ne vem če so to otroci ali vodljive lutke,ki se jih programira