Zdravje
976 ogledov

Tukaj porabijo za zdravila najmanj

ljubljana 18.01.10, prodajne police, artikli, zdravila, prodajalna, lekarne ljub Anže Petkovšek
Lani smo Slovenci za zdravila izdana z recepti porabili 226 evrov na prebivalca. Kje v državi so ti zneski najvišji in kje najnižji?

“Število izdanih receptov je odvisno od stopnje obolevnosti prebivalcev v posamezni regiji, na kar vpliva več dejavnikov,” pojasnjujejo na Nacionalnem inštituttu za javno zdravje (NIJZ). To so socialno stanje, odstotek starostnikov v regiji, stopnja brezposelnosti, različna zdravstvena obravnava, oskrba z zdravili in tako dalje

V svojem poročilu o porabi zdravil v letu 2016 ugotavljajo, da je bilo relativno število izdanih receptov najvišje v pomurski regiji, kjer so zdravniki predpisali 10.575 receptov na tisoč prebivalcev. Sledili sta zasavska regija z 9.675 recepti na tisoč prebivalcev in posavska regija z 9.380 recepti na tisoč prebivalcev.

Najmanj receptov je bilo predpisanih v osrednjeslovenski regiji, kjer so zdravniki po podatkih NIJZ predpisali 7.667 receptov na tisoč prebivalcev.

Kje zapravimo največ

“Povprečna vrednost izdanih zdravil na prebivalca nam pove ceno posameznih zdravil v statističnih regijah,” pojasnjujejo na NIJZ. Nekaj let zapored je bila po njihovih navedbah največja vrednost v zasavski regiji, lani je to mesto prevzela pomurska regija s 264 evra na prebivalca.

Vrednost je bila njanižja v osrednjeslovenski regiji, in sicer 213 evra na prebivalca. Slovensko povprečje v letu 2016 je znašalo 226 evrov na prebivalca.

Komentarjev 2
  • jakec1575 09:27 30.oktober 2017.

    Vecina internisticnih in avtoimunskih bolezni je posledica napacne prehrane in vztrajanja v stresu in statusu quo. Ker smo vsi blazno pametni kaj vse je zdravo, ceprav ni, je temu primerno ogromno bolanih Slobencev in porabe zdravil, operacij, krvi itd. Vsem ...prikaži več dobaviteljem je seveda hudo dobro, da imamo bolan narod. dividende vlecejo celo nekateri glavni državni sindikalisti kot delnicarji. Ko bodo ljudje nehali trmariti in zaceli spreminjati zacementirana stalisca, bo tudi ljudstvo precej bolj

Sorodne novice