Zdravje
2622 ogledov

Umik izdelka zaradi prisotnosti nevarne bakterije

Nakupovalni voziček
V izdelku so odkrili prisotnost bakterije, ki povzroča različne bolezni.

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v okviru uradnega vzorčenja živil odvzela vzorec mesnega pripravka iz perutninskega mesa Mini filetini 400g IK družbe Pivka, v katerem je bila ugotovljena prisotnost bakterije salmonela.

Serijska oznaka začinjenega piščančjega mesa Mini filetini 400g IK je 20201, rok uporabe pa 20. 5. 2020. Živilo proizvaja družba Pivka, posrednik je Eurospin EKO. Potrošniki naj se za vračilo živila obrnejo na mesto nakupa oziroma na omenjeni podjetji.

Kaj pozvroča takšna okužba?

Okužba pogosto poteka brez znakov. Simptom okužbe je vnetje prebavil z bakterijo salmonele lahko povzroči težave s prebavil. Pojavi se driska, bolečine v trebuhu, lahko tudi bruhanje in povišana telesna temperatura, piše Nacionalni inštitut za javno zdravje. Driska je lahko vodena ali krvava s sluzjo. Težave pri večini obolelih postopoma izzvenijo v nekaj dneh, pri osebah, ki imajo kronične bolezni, pa lahko vztrajajo več tednov. Redko se ob črevesni okužbi s salmonelo tudi zaplete; bakterija pride v kri, povzroči sepso, vnetje v notranjih organih. Po okužbi se salmonele izločajo v blatu v povprečju pet tednov. Pri otrocih, mlajših od pet let, je čas izločanja bakterij daljši.  

Inkubacijska doba je od 5 do 72 ur, ponavadi od 12 do 36 ur. Za okužbo so bolj dovzetne osebe, ki prejemajo zdravila za zmanjšanje kislosti želodca in osebe z oslabljeno odpornostjo. Bolniki in klicenosci so kužni, dokler izločajo bakterije z blatom. 

Nakupovalni voziček Pozor, odpoklic Slovenija V živilu nevarna bakterija, ki povzroča tudi smrt človeka

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.