Zdravje
635 ogledov

Utrujeni ste in kašljate? Morda imate "sindrom božičnega drevesa"

Božično drevo Profimedia
Če imate takšne simptome, ne bo odveč upoštevati nekaj nasvetov.

Postavitev božičnega drevesca lahko predstavlja nevarnost ali nevšečnost za osebe, ki imajo astmo in alergijo. Lahko se namreč pojavi "sindrom božičnega drevesca", ki mu je vzrok plesen na drevesu. 

Ko so ameriški znanstveniki analizirali borove iglice in lubje 28 božičnih drevesc, so našli 53 primerkov plesni, ki lahko sprožijo alergijsko reakcijo ter izovejo simptome, kot so astmatični napad, utrujenost, draženje nosne votline in oči, kihanje in kašljanje. 

Plesen se razvija na toplem in vlažnem

"Preden odnesete drevesce v hišo, ga pustite, da se najprej dobro posuši na zraku," svetuje ameriški alergolog Lawrence Kurlandsky. "Če so v hiši alergiki, je bolje, da je drevo posekano nekaj dni pred božičem."

Čeprav je plesen na drevesih naravno prisotna, se razraste v toplem in vlažnem okolju, ki je idealno okolje za njeno rast. Pomembo je tudi, da dnevno zračite prostor, v katerem se nahaja božično drevo. 

Težava tudi prah na umetnih drevescih

Problem za alergike sicer lahko predstavljajo tudi umetna drevesca, na katerem se skozi leta nabere prah. 

Deblo pri naravnem drevescu je sicer mogoče razkužiti tudi z vodo in kisom ter ga potem dobro osušiti. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.