Zdravje
494 ogledov

V Argentini panika zaradi komarjev

Denga
1/3
Profimedia
V Argentini so razglasili izredne zdravstvene razmere zaradi epidemije denge.

V Argentini so najbolj zaskrbljeni zaradi dejstva, da 93 odstotkov okuženih oseb ni potovalo na endemična območja.

V Argentini vlada preplah zaradi epidemije denge. Med letom so zabeležili 135.676 okužb in 68 smrti povezanih z dengo. Ministrstvo za zdravje je zaradi epidemije razglasilo izredne zdravstvene razmere, "da bi okrepili zaščitne ukrepe in preprečili širjenje virusa", saj so v zadnjem mesecu zabeležili porast obolelih. 

Iz Argentine prvič poročajo o okužbah z virusom denga skozi vse leto, brez prekinitve v hladnejših mesecih. Eden od vzrokov je povezan s spremembami v obnašanju in razmnoževanju komarjev Aedes aegypti, ki prenašajo bolezen.

Oblasti so sporočile, da je povečanje tveganja za širjenje primerov povezano s pojavom El Niño. Pri tem naravnem pojavu se ob obali Južne Amerike na površje dvignejo tople vode, ki se razširijo po oceanu in v ozračje potisnejo velike količine toplote. S tem močno vplivajo tudi na življenje omenjenih komarjev. 

Lahko jo prenaša tudi tigrasti komar

Kot pojasnjujejo na NIJZ, se virus denge na človeka prenese s pikom okuženega komarja Aedes, najpogosteje Aedes aegypti, lahko pa tudi Aedes albopictus (tigrasti komar). V izjemno redkih primerih se okužba lahko prenese preko darovane krvi z okuženega darovalca na prejemnika transfuzije ali ob presaditvi organa. Mogoč je tudi prenos okužbe z matere na plod.

"Za okužbo z virusom denge smo dovzetni vsi, ki prvikrat v življenju pridemo v stik s posameznim tipom virusa denge. Tveganju okužbe so izpostavljeni predvsem potniki, ki potujejo na endemska področja, kjer je bolezen prisotna. Po preboleli okužbi se razvije imunost oz. odpornost, ki nas ščiti pred ponovno okužbo z istim tipom virusa denge, ne pa proti okužbi z ostalimi tremi tipi virusa denge. Tveganje za razvoj hude oblike bolezni (t.i.  denga hemoragične vročice) se celo poveča pri ponovni okužbi z drugim tipom virusa denge," opozarjajo na NIJZ.

Denga | Avtor: Profimedia Profimedia


Okužba z virusom denge poteka najpogosteje brez simptomov. Kadar se simptomi pojavijo, je bolezen največkrat podobna gripi. Glavni simptomi in znaki so visoka vročina, hud glavobol, bolečine za očmi, v mišicah in sklepih ter izpuščaj. Lahko se pojavijo tudi blage krvavitve. Običajno imajo majhni otroci ter ljudje s prvo okužbo z virusom denge blažji potek bolezni kot starejši otroci in odrasli. 

Pri 5 % okuženih oseb bolezen lahko napreduje v hudo obliko bolezni, t.i. denga hemoragično vročico ali denga šok sindrom, ki lahko ogroža življenje. Za to obliko bolezni je značilno, da obdobju visoke temperature in znakov splošnega slabega počutja, ki traja od 2 do 7 dni, sledi najprej padec vročine.

Temu pa nato sledi trdovratno bruhanje, hude bolečine v trebuhu in težko dihanje. Pojavi se povečana nagnjenost h krvavitvam, ki se kaže kot podplutbe, krvavitev iz nosu in dlesni ter v nekaterih primerih notranje krvavitve. "Ti simptomi in znaki napovedujejo začetek 24 do 48 ur trajajočega kritičnega obdobja, pri katerem pride do povečane prepustnosti malih krvnih žilic (kapilar), zaradi česar pride do uhajanja tekočine iz krvožilnega sistema v okoliška tkiva. Posledica so motnje v delovanju krvožilnega sistema, ki lahko vodijo v stanje šoka, za katerega je značilen padec krvnega tlaka in motnje v prekrvavitvi življenjsko pomembnih organov. V kolikor stanja ne zdravimo, lahko nastopi smrt," pojasnjujejo na NIJZ. 

Strokovnjaki so oktobra napovedali, da lahko predstavlja denga kmalu tveganje tudi v Evropi, več v spodnjem prispevku.

Urgenca Opozorilo WHO Zdravje Evropa naj se pripravi na te bolezni. Tudi smrtne

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.