Zdravje
8929 ogledov

V prvem valu nihče nad 70 let ni preživel, zdaj kaže bolje

Vodja covid intenzivne terapije v UKC Maribor Alenka Strdin Košir Janez Lencl, UKC Maribor
"Trenutno imamo tri bolnike. Eden star 50 let brez pridruženih bolezni, priključen je na mehanično ventilacijo z zelo težko covid pljučnico, drugi je star 62 let z odpovedjo praktično vseh organov, zanj se zelo bojimo, da ne bo preživel, tretji je star 80 let, sicer v zelo dobri psihofizični kondiciji in za njega imamo največ upanja, da se bo popravil, saj je že v fazi izboljšanja," pravi vodja covid intenzivne terapije v UKC Maribor Alenka Strdin Košir.

"V drugi fazi smo zdravili devet bolnikov, od tega smo štiri že premestili nazaj na oddelek, vsak dva po dolgotrajnem zdravljenju in težkih covid pljučnicah. Dva smo morali zaradi prostorske stiske premestiti na Golnik, eden je bil star 49 let, sicer s pridruženimi boleznimi, ta je že ekstubiran in diha sam, drugi je star 55 let, brez pridruženih bolezni in ima težko potekajočo covid pljučnico. Transport takih bolnikov je zelo rizičen, hvala bogu sta ga dobro prestala," je povedala Alenka Strdin Košir. 

Od 18. marca so zdravili 29 bolnikov, 20 v prvem valu, aprila so imeli istočasno 15 pacientov na mehanični ventilaciji. Od teh dvajsetih jih je osem umrlo. "Najmlajša umrla je bila 47-letna bolnica, sicer pa mlajši večinoma preživijo, starejši imajo zelo slabe možnosti preživetja. V prvem valu praktično nihče starejši od 70 let, mehanične ventilacije in covid pljučnice, ni preživel," je povedala vodja covid intenzivne terapije v UKC Maribor. 

"V drugem valu imamo boljši občutek, smernice zdravljenja so se spremenile, imamo antivirusno zdravilo, ki najverjetneje je učinkovito, protivnetna terapija pomaga, v drugem vali nam ni umrl še noben bolnik," pravi. 

"Vsi, ki delamo z bolniki, vemo, da je virus še kako resničen. Zdaj vemo, da zaščitna oprema, ki jo imamo, nas ščiti, noben od zaposlenih tukaj se od bolnika ni nalezel. Zdaj je naš strah, da kapacitete ne bodo zdržale. Lokacija covid intenzivne enote je na oddelku ginekologije, ki smo jih izselili. Prostor komaj zadošča, da se premikamo, včasih rečemo, da smo kot tetris," je povedala. 

Preden so ga intubirali, priznal, da je mislil, da je virus potegavščina

"Imeli smo 55-letnega bolnika, ki ni imel drugih bolezni. Ob sprejemu v bolnišnico je bil zelo nejevoljen. Ko smo se z njim pogovarjali, tik preden smo ga uspavali, je sam rekel, da je bil eden izmed tistih, ki je mislil, da je covid-19, potegavščina," je še povedala.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 50
  • Laznivi 20:54 19.september 2020.

    Ce bi jaz bil anesteziolog in bi na mizo dobil takega butalca ki poslusa Potrca in podobne reveze bi mu tubus izvlekel in mu dal telefon naj poklice tega bralca tracev Potrca za nadalnje zdravljenje.

  • fiston 18:59 19.september 2020.

    Kakšen naslov: V prvem valu nihče nad 70 let ni preživel. Ne vem koga so šteli noter, če se ne motim je ena preživela covid stara 106 let. "novi koronavirus je premagala njihova stanovalka Angela Ogulin, ki je konec novembra ...prikaži več lani dopolnila že neverjetnih 106 let." Ena Britanka se mi zdi pa celo pri 107. letih. Samo zavajanje, potem bo pa še kdo vse verjel kar nafrlancajo.

  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 18:11 19.september 2020.

    money money money