Zdravje
22659 ogledov

V tej starostni skupini okužbe najhitreje naraščajo

Covid-19 Epa
IJS je pripravil osveženo napoved širjenja epidemije v Sloveniji.

"Epidemija na nivoju celotne populacie predvidoma ne narašča več, vendar je negotovost ocene velika zaradi spremenjenega režima testiranja v zadnjem obdobju," ugotavlja Matjaž Leskovar z Instituta Jožef Stefan, ki pripravlja prognozo širjenja epidemije covida-19 v Sloveniji. Dodaja, da še vedno hitro narašča število potrjeno okuženih v starostni skupini 5-14 let. 

V rizičnih starostnih skupinah, ki polnijo bolnice, je število potrjeno okuženih že prešlo vrh četrtega vala in že približno en teden stagnira ali upada, so ugotovitve IJS. Posledično bo sprejem v bolnice kmalu nehal naraščati, vrh v enotah intenzivne terapija pa bomo predvidoma dosegli konec novembra. 

Meje 300 bolnikov naj ne bi presegli

Na intenzivnih oddelkih predvidoma ne bomo presegli 300 covidnih bolnikov, se bomo pa tej številki zelo približali, je zapisano v prognozi. Zmanjšuje se delež potrjeno okuženih, ki potrebujejo bolnišnično obravnavo, kar bi lahko bila posledica cepljenja in prekuževanja ter uporabe zdravila Regeneron. "Zdaj je ključno, da zares dosledno izvajajmo pravilo PCT in vse ostale ukrepe, da bo epidemija začela upadati," opozarjajo pri IJS. 

Dodajajo, da zaradi dolgih časovnih zamikov od okužbe do hospitalizacije popravnega izpita ne bo. "Najučinkovitejši ukrep za obvladovanje epidemije je cepljenje, ki pomembno zmanjša verjetnost za okužbo in težji potek bolezni. Kumulativno število hospitaliziranih zmanjša pri tako kužnem virusu le cepljenje, ukrepi to isto kumulativno število bolnikov le razporedijo na daljše časovno obdobje."

IJS - Prognoza | Avtor: IJS IJS

IJS - Prognoza | Avtor: IJS IJS

Številke potrjujejo nevarnost delte

14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev je 2155. Glede na kriterije ECDC smo v temno rdeči fazi. Dokler epidemija ne bo zanesljivo upadala, ne bomo podali napovedi za prehod nazaj v rdečo fazo, ker so negotovosti prevelike, izpostavljajo pri IJS.

Ocenjeni deleži vseh hospitaliziranih v posameznih valovih, ki potrebujejo intenzivno terapijo, so: drugi val 13,4 odstotkov, tretji val 18,9, četrti val 24,8 odstotkov, in odražajo predvsem starostno strukturo okuženih v posameznih valovih. 

Iz podatkov za posamezne starostne skupine je razvidno, da je različica B1.258.17 (drugi val) tipično manj nevarna od različice alfa (tretji val), ki je tipično manj nevarna od različice delta (četrti val). "Različica delta je zares zelo neugodna, saj je bistveno bolj kužna od ostalih različic in je tipično tudi bolj nevarna," ugotovitev povzame zapis IJS-ja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 15
  • 442cb3958a0abb38274530eb39de66d72a28f1e4 23:55 18.november 2021.

    Zasedenost postelj v bolnicah na milijon prebivalcev je bolj relevantno.

  • igorgeus 21:29 18.november 2021.

    ce je vsak dan 3500 novih okuzb, kako da se nismo prekuzeni?

  • Avatar pantani
    pantani 20:08 18.november 2021.

    Kot sem rekel,počasi pripravljajo teren za cepljenje otrok!!! Po novem letu se bo to 100%, če jim bomo dopustili!!!