Zdravje
8693 ogledov

V Veliki Britaniji nevarna spolno prenosljiva bolezen vse pogostejša

London Profimedia
Redka spolno prenosljiva bolezen v Veliki Britaniji ni več tako redka, opaža zdravnica.

Znan dejavnik tveganja za prenos virusa HIV

Spolno prenosljiva okužba, ki povzroča agresivne rdeče razjede na genitalijah, je v Veliki Britaniji vse pogostejša, poroča Independent. Gre za donovanozo (ingvinalni granulom), ki je najbolj razširjena v Indiji, Južni Ameriki in jugovzhodni Aziji. A vse več primerov zabeležijo tudi na Otoku, pravi dr. Shree Datta.

"Poleg skrajno neprijetnih simptomov se morajo ljudje zavedati, da je ta bolezen znan dejavnik tveganja za prenos virusa HIV," je opozorila zdravnica. Podatki kažejo, da so na Otoku leta 2016 zabeležili 19 primerov okužbe, leta 2017 26 primerov, leta 2018 21 primerov, leta 2019 pa že 30 primerov. Zaradi zaprtij v času koronavirusa je v letu 2020 število zopet nekoliko padlo, na 18 primerov. 

Največje število primerov so zabeležili v Londonu.

Bolj dovzetni za okužbo so moški

Simptomi okužbe se pojavijo od tedna pa do dvanajstih tednov od stika. Najprej se pojavijo grudice okoli genitalij ali anusa, ki se sčasoma povečujejo in postajajo vse bolj rdeče. Razvijejo se lahko v boleče genitalne razjede neprijetnega vonja, ki se širijo ter pogosto povzročijo krvavitve. Bolj dovzetni za okužbo so moški. Brez zdravljenja lahko okužba začne uničevati genitalno tkivo, napada pa tudi druge dele telesa. Bolezen sicer zdravijo z antibiotiki, je za Independent pojasnila dr. Datta. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.