Zdravje
1171 ogledov

Večina jih živi v strahu in z občutki sramu

Depresija
V Sloveniji se je letos uradno na novo okužilo 32 ljudi ...

"Prvega decembra obeležujemo svetovni dan boja proti virusu HIV, ki ne prizadene le človekovega zdravja, ampak pomembno vpliva tudi na njegove čustvene, socialne in družbene vidike življenja. V Sloveniji trenutno živi 626 ljudi, okuženih z virusom HIV, s čimer se uvrščamo med države z nizko stopnjo incidence," sporočajo z Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije. Letos se je pri nas na novo po njihovih podatkihokužilo 32 ljudi, ocenjuje pa se, da jih je še približno 300, pri katerih okužba ni odkrita.

"Slovenija se uvršča med države, za katere lahko rečemo, da zagotavlja osebam z virusom HIV zelo dobro zdravstveno oskrbo. To ugotavljamo tudi na srečanjih medicinskih sester s celotnega Balkana. Bolniki pri nas so deležni rednih specialističnih pregledov, ki so dostopni vsem, kontrole so skrbno vodene, na voljo imajo najnovejša in najboljša zdravila z minimalnimi stranskimi učinki in so ob morebitni indikaciji napoteni na različne diagnostične in preventivne preiskave," je dejala Veronika Jagodic Bašič, predsednica Sekcije medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov na internistično-infektološkem področju pri Zbornici – Zvezi. 

Stigma ostaja enaka

Kljub dobri zdravstveni oskrbi in prizadevanju nevladnih organizacij po destigmatizaciji pa HIV še vedno spremlja močna stigma, ki je v družbi močno zakoreninjena. Okužba z virusom HIV, ki je še nedavno skoraj zagotovo napredovala v smrtonosni aids, je postala dobro obvladljiva kronična bolezen, s katero lahko ljudje dočakajo visoko starost in kakovostno živijo.

Kljub temu pa življenje posameznika po okužbi ni nikoli več enako, saj jih večina živi v strahu in z občutki sramu. Največji paradoks te bolezni je, da kljub ogromnemu napredku na področju zdravljenja stigma v družbi ostaja skoraj enaka, kot je bila pred tridesetimi leti. 

Pot do destigmatizacije okužbe z virusom HIV je verjetno še dolga, vendar se ta začne pri vsakem posamezniku. "Če se postavimo v vlogo osebe, ki je ravnokar izvedela za okužbo z virusom HIV, bi to moralo v nas, še posebej zdravstvenih delavcih, prebuditi empatična čustva in nas spodbuditi k temu, da pripomoremo k zmanjšanju stigme. Včasih lahko storimo največ, da smo glas tistega, ki ne zmore govoriti," je zaključila Jagodic Bašičeva. 

Komentarjev 1
  • marsha 17:21 01.december 2018.

    Naredil bom 86 evrov na uro od doma. Bil sem šokiran, ko je moj sosed rekel, da je povprecje 95 dolarjev, vendar vidim, kako to pocne zdaj. Zdaj imam toliko svobode, ko sem sam lastnik. obišcite >>>>>> www.Cash72.Com