Zdravje
8812 ogledov

Virologinja, ki je v Jugoslaviji izkoreninila črne koze: Drugega vala ne bo

Novi koronavirus Profimedia
Ugledna strokovnjakinja meni, da novi koronavirus slabi in da drugega vala ne bo.

Znana beograjska virologinja dr. Ana Gligić je bila leta 197 na čelu strokovne skupine, ki je uspela izolirati virus črnih koz; srbska doktorica je ob bok pojavu novega koronavirusa za N1 izrazila mnenje, da bo novi koronavirus še v maju začel slabeti. "Virus je že zdaj oslabel. Do tega je gotovo prišlo tudi zaradi ukrepov, ki so bili sprejeti, da se ne bi širil iz človeka na človeka. Človek ni substrat, na katerem bi virus uspeval. Rada rečem, da so ljudje za virus slepa ulica," aktualne razmere komentira Gligićeva.

Dodaja, da je virus že toliko oslabel, da polovica okuženih ne bo imela nobenih simptomov, kar pa se ne nanaša - poudarja - na tiste s slabšim imunskim sistemom. Beograjska virologinja je prepričana, da do drugega vala na našem širšem območju ne bo prišlo, pri čemer dopušča možnost, da se bodo pojavljali tako imenovani žepi, manjša žarišča, kot se je pred dnevi pojavil na otoku Braču na Hrvaškem.

"To so posamezna žarišča, ki jih imenujemo naravne-žariščne infekcije. Nikoli se ne ve, kje lahko izbruhnejo, vendar to več ni epidemija, prav gotovo pa ne na ravni, kot smo jo doživljali marca. Takšna žarišča je potrebno čim prej prepoznati in sanirati, da se ne bi širili. Že junija mislim, da bomo lahko svobodno potovali, upam, da bo julija in avgusta še več turizma," miri uglena virologinja.

Pri tem je Gligićeva opozorila na pojav sezonske gripe, pri čemer je poudarila, da bi posamezni primeri okužbe z novim koronavirusom pri ljudeh lahko bili zahtevni predvsem v primeru, če bi se poklopili s sezonsko gripo.

Prepričana je še, da cepiva zoper novi koronavirus ne bo še vsaj 16 mesecev.

Covid-19, UKC Ljubljana covid-19 Zdravje Bravo Slovenija: Odlični podatki, vsak dan manj okuženih

Smrtnost do 35-odstotna

Črne koze, osepnice, variola so bolezen, katere zadnji izbruh na evropskih tleh je bil leta 1972 v Jugoslaviji. Pri hujši obliki bolezni (variola major) je smrtnost 30- do 35-odstotna.

V dneh po razglasitvi epidemije je bilo v Beogradu na 727 različnih točkah cepljenih okrog 1,8 milijona ljudi, splošno cepljenje pa so odredili tudi na območju celotne SFRJ. Po podatkih je bilo cepljenih kar 18 od 22 milijonov državljanov. Oblasti so hitro zaprle meje, razglasile masovno karanteno in v izolacijo poslale okoli 10 tisoč ljudi, ki so bili potencialno v stiku z bolnimi.

Pregledali so tudi vsakega potnika, ki je prispel v Jugoslavijo. Ti so morali pokazati dokaze o cepljenju, uradna potrdila in mednarodno rumeno karto. Na terenu je mrgolelo zdravstvenih ekip, ki so izvajale cepljenja in bile pozorne na pojave simptomov. Za črnimi kozami je zbolelo 184 ljudi, 40 jih je umrlo.

Jelko Kacin Komentar Slovenija Kako ukineš epidemijo tako, da se nič ne spremeni

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 3
  • sam50 19:44 15.maj 2020.

    Kaj pa ona ve,potrebno je vprašati Beovićko,ki bo vprašala Kacina,kaj mu bo naročil Jajo......

  • Marcelko 16:05 15.maj 2020.

    Srečo imamo, da imamo toliko strokovnjakov in smolo, da kolikor je njih, toliko je različnih mnenj. Čisti bluz.