Zdravje
4017 ogledov

Na ventilatorju tudi enomesečni dojenček

pediatrična klinika Saša Despot
Na pediatričnih oddelkih se soočajo s povečanim številom hospitaliziranih otrok. Sezona virusov se je premaknila, tako da smo že zdaj priča temu, kar se je običajno dogajalo januarja.

Število otrok, ki zaradi covida in drugih respiratornih bolezni potrebujejo hospitalizacijo, narašča. Na ljubljanski pediatrični kliniki je trenutno na zdravljenju 99 otrok, 45 jih je naročenih za sprejem. Med njimi so otroci, ki so zboleli za enim od respiratornih virusov, pa tudi covidom ali celo kombinacijo. Število hospitalizacij je začelo naraščati v zadnjih štirinajstih dneh, kar je posledica tega, da so otroci v vrtcih in šolah, kjer se okužbe lažje prenešajo med njimi. Če so pred tem na pediatrični kliniki sprejemali povprečno po petnajst otrok na dan, jih zdaj 30. 

Na intenzivnem oddelku so štirje otroci, ki potrebujejo mehanično ventilacijo. Ostali potrebujejo predvsem terapijo s kisikom, infuzijsko zdravljenje in simptomatsko zdravljenje. Tako imajo trenutno hospitaliziranega nekaj več kot mesec dni starega dojenčka, ki ima okužbo z respiratornim sincicijskim virusom (RSV) in covidom-19. Dojenčka morajo mehanično ventilirati. Kot je povedal namestnik predstojnik pediatrične klinike dr. Matjaž Homan, je v tem primeru težko reči, da je bila hospitalizacija potrebna zaradi covida. Verjetneje je, da je bila hospitalizacija potrebna zaradi okužbe z RSV, dodatno pa je potem okužba s covidom poslabšala otrokovo stanje. Mehansko ventilacijo potrebuje tudi 12-letni bolnik, ki ima v osnovi onkološko bolezen, je pa ob tem tudi covid pozitiven. 

Virus RSV posebej ogroža dojenčke in pa starejše. Med posebej ogroženimi so dojenčki, mlajši od treh mesecev, pa tudi prezgodaj rojeni otroci ter otroci, ki imajo pljučna in srčna obolenja. 

Bolj kot postelj primanjkuje kadra

Intenzivni oddelek na pediatrični kliniki ima kapaciteto do 14 otrok, trenutno se jih tam zdravi devet. V hospitalu je trenutno, kot rečeno, 99 otrok, prostora pa imajo za 170 postelj. "Niso težava postelje, večja težava je zadostno število medicinskih sester in zdravnikov," poudarja Homan. Za zdaj z jim obstoječim kadrom še uspeva ohranjati ves program, tudi elektivni program in ambulantne preglede. Poudaril pa je, da je standard nege zelo bolnih dojenčkov drugačen, da za enega dojenčka na intenzivnem oddelku skrbijo tri sestre. Prav medicinske sestre pa so tisti kader, ki ga najbolj primanjkuje. 

Epidemija covid-19 ZDA | Avtor: Epa Epa

Več kot 100 hospitaliziranih z okužbo z RSV

Na infekcijski kliniki so po besedah dr. Tatjane Mrvič v zadnjem mesecu imeli hospitaliziranih več kot 100 otrok z okužbo z RSV virusom. Trenutno imajo hospitalizirane tudi štiri otroke, ki so zboleli za covidom, in sicer dva dojenčka, enega predšolskega in najstnika, ki ima covid pljučnico. 

Mrvičeva je pojasnila, da se bo dejstvo, da smo lansko zimsko sezono preživeli praktično brez respiratornih okužb, poznalo. Apelirala je na vse starše, ki imajo doma otroke, mlajše od enega leta, naj sorojence, ki sicer obiskujejo vrtec, imajo doma. "Sezona se je premaknila, ne le pri nas, tudi po celi Evropi. Letos smo začeli opažati primere, ko bi ti morali izginiti. Maja smo imeli okužbe z respiratornimi virusi. Konec avgusta je prišlo do velikega buma in zdaj imamo številke, kot jih običajno vidimo januarja ali februarja," je pojasnila in dodala, da s hladnejšim vremenom pričakujejo tudi prihod virusa gripe. 

Letos bodo tako otrokom, ki jim običajno v zimskem času dajejo dodatno zaščito pred okužbo z respiratornimi virusi (npr. nedonošenčkom), začeli dajati omenjeno zaščito že mesec prej kot običajno. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • molka 16:01 28.september 2021.

    izkoriscate otroke sram vas bilo za tak plačan članek, res ste padli na dno,,,,v greznico,,,

  • molka 15:58 28.september 2021.

    plačo dajte kot je treba ne pa vsranih 700 evrov za tak denar jih ne nikoli

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 14:52 28.september 2021.

    Očitno so takšni debilni članki odlično plačani, drugače si ne znam razlagati te poplave Butalščin...