Zdravje
32854 ogledov

Vodilni britanski imunolog: To več ni ista bolezen!

Covid-19, koronavirus Profimedia
Priznani britanski imunolog o omikronu in prizorih, ki jih videvajo na britanskem otoku.

"Omikron ne povzroča ist bolezni, kot smo jo videvali pred letom dni. Visoka stopnja umrljivosti v Združenem kraljestvu je stvar preteklosti," je danes v pogovoru za BBC povedal vodilni britanski imunolog John Bell. 

Profesor medicine na Oxfordu in eden od zdravstvenih svetovalcev britanske vlade je povedal da se kljub porastu hospitalizacij v zadnjih tednih zaradi širjenja omikrona v populaciji "zdi, da je bolezen manj nevaarna, pacienti pa v bolnišnici preživijo relativno kratek čas". Povprečje hospitalizacije je padlo na tri dni, je dodal. 

Del strokovnjakov vendarle opozarja 

Medtem je več strokovnjakov kritiziralo odločitev britanske vlade o nesprejetju novih, strožjih ukrepov pred novoletnimi praznovanji. Odločitev so nekateri opisali kot največji razkol med nasveti stroke in zakona od začetka pandemije, poroča Guradian. 

Zaskrbljeni so, ker ne glede na to, da številna poročila navajajo, da omikron povzroča mile simptome, je to še vedno covid-19 in različica, ki se izredno uspešno širi med populacijo. 

Grozljivi prizori stvar preteklosti

Profesor John Bell vendarle vztraja pri svojih napovedih, da bo situacija z omikronom bistveno lažja. "Grozljivi prizori, ki smo jim bili priča v lanskem letu v prepolnih enotah za intenzivno nego, visoko število žrtev covida-19, so po mojem mnenju stvar preteklosti," pravi Bell. 

Dodal je še, da so precej prazne ulice zadnjih tednov pokazale, da so ljudje dokaj odgovorni v smislu zaščite pred virusom. "Nekega dne bomo morali covid-pozitivne ljudi pustiti, da živijo normalna življenja." 

covid-19 Tri tedne Svet Prepovedali vstop necepljenim, ostali s testom

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • Kimberly_Moore 10:01 29.december 2021.

    Google je vsak teden plačal spletno delo od doma od 6000 do 10000 evrov. Od Googla sem prejel prvi mesec 27416 evrov plače. V prostem času delam 3 ure na dan. pojdite na to stran za več podrobnosti............ >>>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • uros78 09:10 29.december 2021.

    Saj niti ni pomembno ali je ista bolezen, pa tudi če bolezen je ali ni, niti ni pomembno zdravje ... Pomembno je le, da se vsi "cepimo" in postanemo cepci ...

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 01:35 29.december 2021.

    Čakam seveda na komentar Beovičeve, da se vendarle ne smemo prenagliti in se je treba cepiti, da cepivo verjetno deluje vsaj na nekaj, čeprav ne nujno na virus in seveda na opozorilo Kreka, da naj pazimo na vnos maščob, alkohola ...prikaži veča in ostalih nezdravih komponent...Morda pa se na takšne novice sploh ne bodo odzivali, dokler jim narod na ulici tega ne bo na plakatih pod nos pomolil.....