Zdravje
3192 ogledov

"Vrsta je taka kot na ameriških volitvah"

Čakalnica Saša Despot
Zaradi cepljenja proti gripi naval na zdravstvene domove.

"Pričakoval sem, da bo treba kakšno uro ali dve potrpeti in čakati na vrsto, zaradi česar sem vzel s seboj še očala za branje, časopis in knjigo, da si bom med čakanjem krajšal čas," je na blogu damijan.org zapisal Stanko Štrajn, ki je 15. novembra odšel v ZD Fužine, da bi se cepil proti gripi, a ga je tam presenetila velika gneča. "Sestra mi je prijazno pokazala vrsto zavarovancev, ki se je vila do vhoda v zdravstveni dom in mi svetovala, naj se kar postavim v vrsto. Najprej sem se zrinil do vrat, kjer je potekalo cepljenje in tako na palec ocenil, da stoji v vrsti pred menoj med 500 in 1000 čakajočih." Ker bi moral na cepljenje čakati več ur in ker ni dobil zagotovila, da bo ta dan tudi dejansko prišel na vrsto, je, sprijaznjen z dejstvom, da "se pač ne bo cepil", necepljen odšel iz zdravstvenega doma. 

Denar Račun Zdravje Zaradi te spremembe lahko zahtevate, da vam denar vrnejo
slovenija01.04.09, nevroloska klinika, zdravniske sestre, zdravniki, pacjenti, l V Sloveniji Zdravje Slab zgled: Podatek, ki kaže na zelo neodgovoren odnos do bolnikov

"Stojim v vrsti za cepljenje proti gripi ZD Ljubjlana," pa je nekdo drug zapisal na Twitterju. "Vrsta je taka, kot je na ameriških volitvah. Ergo, predolga. V vrsti so večinoma upokojenci in ni nobenega stola. Resno MZ in NIJZ?"

Gneča je večja kot lani

Pri ZD Ljubljana priznavajo, da v enotah, kjer organizirajo kampanjsko cepljenje, letos res beležijo nekoliko večjo gnečo, kot pretekla leta ter da je bil na navedeni termin v ZD Fužine povečan naval pacientov. "Na termin, ki ga avtor omenja v svojem blogu, je bil v ZD Fužine res povečan naval pacientov, ki so se želeli cepiti, zato smo bili primorani podaljšati termin cepljenja in nekatere paciente, ki so prišli med zadnjimi tudi preusmeriti na drug termin cepljenja z namenom zagotavljanja varne in kakovostne storitve cepljenja," razlagajo pri ZD Ljubljana. "Na ta dan je bilo v ZD Fužine cepljenjih skoraj 300 pacientov."

Cepljenje Cepljenje Zdravje Zaradi novosti že zmanjkuje cepiva

Cepljenje | Avtor: profimedia profimedia

Kampanjsko cepljenje proti gripi je organizirano v nekaterih enotah (ZD Center, ZD Moste-Polje, PE Fužine in ZD Vič-Rudnik), sicer pa cepljenje poteka pri vseh osebnih zdravnikih za opredeljene paciente po predhodnem naročilu. 

Naročite se pri izbranem zdravniku

Posameznikom svetujejo, da se za cepljenje, če imajo izbranega osebnega zdravnka, dogovorijo pri njem, sicer pa naj se obrnejo na ambulante za cepljenje v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. 

Samoplačniško cepljenje tako za odrasle kot otroke stane 14 evrov. Do brezplačnega cepljenja proti gripi so upravičeni starejši od 65 let, kronični bolniki in osebe z izrazito povečano telesno težo (ITM ≥ 40) in nosečnice.

Cepljenje proti gripi Gripa Zdravje Novosti okoli cepljenja proti gripi: To so ogroženi, ki bodo cepljeni zastonj

Opažamo tudi, da je letos zanimanje za cepljenje proti gripi večje kot pretekla leta. "Predvidevamo, da je razlog tudi v tem, ker je nekaterim skupinam pacientom letos prvič omogočeno brezplačno cepljenje, veča pa se tudi ozaveščenost pacientov o pomembnosti cepljenja, tudi s pomočjo medijev," še pojasnjujejo pri ZD Ljubljana. 

Naval tudi v Mariboru

Da hodniki v ambulantah za cepljenje proti gripi pokajo po šivih v ZD dr. Adolfa Drolca Maribor, poročajo tudi štajerski mediji. "Včeraj je bila druga sreda, ko so tam cepili proti gripi," so 14. novembra zapisali pri časniku Večer. "Gruče ljudi so se zgrinjale v peto nadstropje, kjer so štirje zdravstveni timi kot po tekočem traku cepili naročene, nenaročene pa naročali ali pa so ti počakali in so jih prav tako še isti dan cepili."

antibiotiki, gripa, vitamini | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Bralci časnika poročajo, da so zelo težko priklicali ambulanto, da bi se naročili na cepljenje, ko pa so jih dobili na telefon, so dobili termin šele čez 21 dni. Po besedah pomočnika direktorja za zdravstveno nego v mariborskem zdravstvenem domu je čakalna doba za cepljenje proti gripi približno 14 dni. Predvsem ob sredah cepijo tudi nenaročene, a morajo počakati, da najprej cepijo tiste, ki so se naročili.

Zaradi ozkega grla pri naročanju so po pisanju Večera sicer odprli novo telefonsko linijo (030 226 610), na katero se oglašajo ob ponedeljkih od 13. do 20. ure, ob torkih in petkih od 7. do 14. ure, ob sredah od 15. do 20 ure ter ob četrtkih od 12. do 19. ure. Naročila sprejemajo tudi po e-pošti ambulanta.cepljenje@zd-mb.si. Možno se je obrniti tudi na medicinsko sestro v izbrani ambulanti družinske medicine. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5