Zdravje
3695 ogledov

WHO: Smo na odločilni točki

Koronavirus v Italiji Profimedia
WHO poziva k agresivnim ukrepom, ki bi lahko zajezili širjenje virusa.

Epidemija novega koronavirusa je globalno na odločilni točki, je danes v Ženevi opozoril prvi mož Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Na Kitajskem se položaj umirja, a zdaj je največja težava dogajanje drugod po svetu. Države bi morale hitro zajeziti širjenje virusa, se je zavzel.

Koronavirus v Italiji Zdravje Vse, kar moramo vedeti o koronavirusu

"Če boste zdaj ukrepali agresivno, boste zajezili širjenje virusa, boste preprečili, da bi ljudje zboleli. Lahko boste rešili življenja," je dejal Tedros.

Zgodnje odkrivanje in izolacija obolelih

Med tovrstnimi ukrepi je izpostavil predvsem zgodnje odkrivanje, izolacija obolelih in nadzor tistih, ki so bili v stiku z okuženimi. Situacija na Kitajskem se umirja, a je zdaj problem, da je drugod po svetu številka na novo odkritih primerov že višja.

Če kašelj spremljajo bolečine v prsih, bodite pozorni. Morda je vzrok resnejša b Zdravje Okužen sem s koronavirusom. Kaj naj naredim?

Koronavirus v Italiji | Avtor: Profimedia Profimedia

Še posebej zaskrbljujoče je stanje v Italiji, Iranu in Južni Koreji, kjer kljub ukrepom zdravstvenih oblasti prihaja do vedno novih primerov okužb. "Virus ne spoštuje meja in ne izbira narodov," je še dejal Tedros.

Kot svetlo točko je navedel dejstvo, da očitno vendarle ne prihaja do splošnega širjenja virusa med prebivalstvom. Vendar pa morajo biti države pripravljene na pojav virusa in morajo imeti pripravljene ukrepe za zajezitev njegovega širjenja.

Koronavirus Kaj je res in kaj ne? Zdravje Preverite: Miti in resnice o koronavirusu

"Smo v zelo občutljivem položaju"

"Zdaj smo v zelo občutljivem položaju, ko se bo širjenje virusa lahko premaknilo v katerokoli smer, odvisno od tega, kako bomo ukrepali," je še dejal generalni direktor WHO in opozoril, da ima virus sars-cov-2 "potencial za pandemijo", torej da se lahko hitro razširi po vsem svetu.

Koronavirus v Italiji | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Avatar praufo
    praufo 20:40 27.februar 2020.

    "smo na odločilni točki" ... le kaj naj bi to pomenilo? kaj za naredit, oz, kako boste "zj*bal" cel sistem predvsem ekonomijo ... kr to je cilj , folka pa ne bo tolk pogavznilo ker treba je skrbet za elito

  • roscha 20:10 27.februar 2020.

    Traparija. Nadrkavanje panike čez in čez. Če pogledaš uradne podatke je smrtnost +-3%. Primerjajte recimo malarijo, gripo itd. Smrtnih primerov letno je?

  • Avatar praufo
    praufo 19:14 27.februar 2020.

    napihujte paniko, cepivo zagotovo obstaja in če je to biološko orožje, je elita že ceplena, ne nas prehlajat ... virus hiv je prav tako nastal v laboratorijih, ne vem zakaj bi narava proizvedla tak virus ... oz. stvarnik narave