Zdravje
1983 ogledov

WHO z novimi dognanji o omikronu

Covid-19, koronavirus Profimedia
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sporočila, kaj kažejo preliminarni podatki o različici omikron.

Nova različica koronavirusa omikron očitno ne povzroča hujših oblik bolezni kot prejšnje in "ni zelo verjetno", da bi popolnoma obšla zaščito, ki jo dajejo cepiva, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

Kot je poudaril predstavnik organizacije Michael Ryan, je sicer podatkov o novi različici virusa, ki vsebuje številne mutacije, malo, vendar pa preliminarni podatki kažejo, da ljudje ne zbolijo huje kot pri okužbi s prejšnjimi različicami. "Dejansko kaže, da je bolezen manj huda," je dodal. Dejal je še, da za zdaj ni dokazov, da bi omikron popolnoma obšel zaščito, ki jo dajejo obstoječa cepiva proti covidu-19. To je mogoče sklepati na podlagi prvih podatkov iz Južne Afrike, kjer se je različica najprej pojavila, je povedal.

Ryan je priznal, da utegnejo biti obstoječa cepiva manj učinkovita proti omikronu, ki ima več kot 30 mutacij na proteinski konici, vendar "ni zelo verjetno", da cepiva sploh ne bi učinkovala.

Preliminarni rezultati študije, opravljene v Južni Afriki, kažejo, da bi bila lahko učinkovitost Pfizerjevega cepica do 40-krat manjša, ko gre za različico omikron v primerjavi z izvorno različico. VOdja študije profesor Alex Sigal poudarja, da so cepiva proti različici omikron še vedno učinkovita, kar je dober znak. Izpostaviti pa je treba, da gre za zelo omejeno študijo, ki je bila opravljena na vzorcih 12 cepljenih oseb. 

V okviru študije so sicer odkrili, da je bila zaščita boljša pri tistih, ki so bili cepljeni in bolezen preboleli, kar bi lahko pomenilo boljšo zaščito za tiste, ki so bili cepljeni tudi s poživitvenim odmerkom. Pred tem se je zaščiti s cepljenjem najbolje izognila različica beta, ki je bila močno prisotna v Južni Afriki. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 16
  • satir 09:25 08.december 2021.

    Covid bo na koncu izdal celotno situacijo, saj bo postal nepomemben in bo moral "stroka" najti spet kaj hudega, za nadaljevanje svetovne diktature in krajo denarja.

  • zdrej 09:06 08.december 2021.

    "Dejansko kaže, da je bolezen manj huda" To sem čakal in upal. Še vedno pa upam na scenarij "Nova mutacija ni nič kaj bolj nevarna od prehlada."

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 09:04 08.december 2021.

    In poglejte to dikcijo....."Ni ZELO verjetno, da bi omikron POPOLNOMA zaobšel VSO zaščito, ki jo nudi cepljenje...To v bistvu pomeni tudi to, da je verjetno, da omikron v veliki meri zaobide večino zaščite, ki jo nudi cepljenje...Zakaj torej niso tako zapisali ?!