Zdravje
3266 ogledov

Z vektorskimi cepivi cepljeni tudi mladoletniki, čeprav ne bi smeli biti

Cepljenje, covid-19 Epa
Čeprav cepivi nista predvideni za cepljenje mladoletnih oseb, je po podatkih NIJZ z njima bilo cepljenih več kot 260 mladostnikov.

V Sloveniji je bilo z enim odmerkom cepljenih 31.868 oseb, mlajših od 18 let, z vsemi odmerki pa 22.745 oseb, mlajših od 18 let. Za cepljenje mlajših od 18 let je predvideno le cepivo proizvajalca Pfizer/BioNTech, ki je mRNK cepivo. Z enim odmerkom Pfizerja je bilo do zdaj cepljenih 31.326 mladoletnikov, z obema odmerkoma pa 22.199. 

Kot poroča Delo, pa je iz statistike Nacionalnega inštituta za javno zdravje razvidno, da so bile pri nas osebe, mlajše od 18 let, cepljene tudi s preostalimi cepivi. S cepivom Moderna, ki je prav tako mRNK cepivo, je bilo cepljenih 278 oseb. 263 mladoletnih pa je bilo cepljenih z vektorskima cepivoma, torej s cepivom Janssen (219) in Astra Zeneca (45 z enim odmerkom in 20 z dvema odmerkoma).

cepljenje mladoletniki | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona

Evropska agencija za zdravila (EMA) za nobeno od teh dveh vektorskih zdravil do zdaj ni priporočila uporabo pri otrocih.

V Sloveniji je trenutno zaustavljeno cepljenje s cepivom Janssen. Komisija ministrstva za zdravje namreč preučuje povezavo med cepljenjem in smrtjo 20-letnega dekleta, ki je umrlo kmalu po cepljenju. Pri dekletu je prišlo do motene koagulacije v telesu, zaradi česar je imela hkrati krvne strdke in nizke trombocite, kombinacija teh dveh procesov pa je povzročila možganske krvavitve in strdke v možganih.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • pravičnik77 09:57 01.oktober 2021.

    toliko o strokovnosti slovenske procepilske stroke...

  • rd2dmk2 09:53 01.oktober 2021.

    kaj ni bilo objavljeno vsem zdravnikov da je IZRECNO ODSVETOVANO !!??? če danes ne bo tožilstvo vložilo kakšne tožbe, potem ima pa Hojs res prav da so lenuhi in nesposobneži.. čist zares... in to ne samo proti dohtarjem tudi proti ...prikaži več vsem organizacijam, ki bi morale skrbet za javno varnost.. vsi se samo za svoje riti brigajo.. Poklukar, zdej pa malo pozabi na predsedovanje v turistečnem društvu in gradnji vile, pa se usedi in naredi red v svoji vojski..če ga znaš ?

  • Dusan12 09:05 01.oktober 2021.

    Kdo tu zopet več ve, strovnjaki levice, zakaj se niste oglasili takrat, ko je bil čas, pa i takrat streljali kozle,