Zdravje
12492 ogledov

Za operacijo moža so zahtevali podkupnino. Mož je umrl.

bolnišnica zdravstveni dom Shutterstock
Pretresljiva izpoved vdove, ki trdi, da so v javnem zdravstvu zahtevali podkupnino za operacijo moža. Kirurgu je denar tudi dala.

Na Hrvaškem odmeva zgodba Ljubice Adžaip, ki so jo prikazali na Novi TV. Povedala je, da je splitskemu kirurgu predala tri tisoč evrov, da bi opravil nujno operacijo njenega moža in dodala, da so ji v bolnišnici rekli, da bo - v kolikor ne bo plačala - njen mož težko dočakal operacijo. Po njegovi smrti se je odločila javno razkriti svojo izkušnjo z javnim zdravstvom.

Začelo se je v sredini oktobra, ko je bil 50-letni Ivica Adžaip nujno prepeljan v bolnišnico. Težko je dihal. Prepeljali so ga na kardiološki oddelek bolnišnice v Splitu, kjer so mu diagnosticirali razširjeno aorto in nujno operacijo. Kot trdi vdova, je bilo s strani zdravstvenih delavcev družini rečeno, da bi ga pred premestitvijo na oddelek, kjer naj bi ga operirali, moral obiskati kardiokirurg s tega oddelka. Čakali so ga več dni.

Denar si je sposodila

Na prigovarjanje, kdaj bo vendarle prišlo do tega pregleda, je ženi takrat še živega pacienta medicinska sestra podala odgovor, ki jo je šokiral. "Če on odloča o operaciji, boste na vrsto težko prišli brez tega," je za Novo TV povedala Adžaipova in pri tem s prsti pokazala kretnjo, ki nakazuje na denar. Dodala je, da je kirurg prišel naslednjega dne in povedal, da je operacija sicer nevarna, vendar neizogibna in nujno potrebna.

Prestrašena ženska si je s strani sorodnikov sposodila denar, ki ga je potem v spremstvu sorodnice odnesla kirurgu pred operacijo, in sicer na njegov oddelek kardiokirurgije v splitskem kliničnem centru.

"Ko je še enkrat ponovil, kako resna je situacija, sem na njegovo mizo položila kuverto z denarjem," je povedala Adžaipova in dodala, da je nato kirurg povedal strategijo operacije, ki naj bi jo operavil. Rekel je, da ga bo odprl in saniral njegovo stanje.

bolnišnica dvigalo Rusinja se vrača domov Slovenija Bodo morali za kritje stroškov zdravljenja prodati hišo?

Podkupnino še zvišala

Po tem razgovoru, v okviru katerega je kirurg vzel ponujeno kuverto z denarjem, je družina še tri tedne čakala na operacijo. Ko je ob enem izmed obiskov žena svojega bolnega moža našla v kritičnem stanju, je zagnala preplah, s katerim je dosegla, da so ga premestili na drug oddelek, vendar še vedno niso operirali.

Kirurg je operacijo še vedno prestavljal, ona pa mu je obljubila še dodaten denar, prvotnih tisoč evrom je dodala še dva, ki jih je prinesla v bolnišnico.

Ne glede na vsa prizadevanja njenemu možu niso rešili življenja. Ne glede na to, da se vdova zavedal, da je prekršila zakon, ker je zdravniku dala podkupnino, se je odločila svoj primer javno razkriti. Poudarja, da je to storila zato, da bi možu rešili življenje.

Zdravnik denar vrnil, posnela ga je

Po njegovi smrti se je vrnila v bolnišnico in s strani kirurga zahtevala vračilo denarja, ki da ga - je poudarila - potrebuje za njegov pogreb. Pogovor je snemala, posnetke pa predala Novi TV, predvajali so jih v oddaji Preverjeno.

Zdravnik je denar vrnil. Ko so ga kontaktirali novinarji iz omenjene oddaje, o podkupnini ni želel govoriti, kasneje so jih poklicali njegovi odvetniki. V bolnišnici v Splitu primera še niso želeli komentirati, saj da z njim niso seznanjeni.

To je še ena velika senca, ki pada na hrvaško javno zdravstvo, potem ko je pred tedni veliko prahu dvignila poslanka, ki je razkrila svojo izkušnjo s spontanim splavom ravno v splitski bolnišnici. Poseg so ji opravili brez anestezije. Po njeni izpovedi so se v javnosti oglasile številne ženske, ki so povedale podobno izkušnjo:

Ivana Ninčević Lesandrić Boleče izkušnje Svet Poslanka podala grozljivo izkušnjo iz bolnišnice in sprožila plaz

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • miki1234 14:54 30.november 2018.

    Pri nas smo na istem - s to razliko, da je pri nas takšno početje legalno... Zdravnik iz javnega zavoda je prezaseden in prideš na vrsto čez leto dni. Ob plačilu pa boš v njegovi popoldanski praksi na vrsti čez kak dan ali dva...

  • alen009 12:01 30.november 2018.

    Nič novega za kockaste, to je le kaplja v morje.

  • Avatar Leon
    Leon 10:00 30.november 2018.

    Zakaj mislite ,da je to možno samo na Hrvaškem ? Pri nas ni korupcije ?