Zdravje
1408 ogledov

Za več kot šest ur ji je zastalo srce

otrok bolnišnica infuzija
34-letnica si je po zapletu povsem opomogla. Zdravniki česa takšnega ne pomnijo.

V Španiji so oživili Britanko, ki ji je zaradi podhladitve med planinarjenjem za več kot šest ur zastalo srce. Zdravniki pravijo, da gre za izjemen primer ter najdaljši srčni zastoj, kar so jih zabeležili v Španiji. 34-letnica si je po srčnem zastoju že skoraj povsem opomogla.

Audrey Schoeman, ki živi v Barceloni, je 3. novembra s soprogom planinarila v Pirenejih, ko ju je zajel snežni vihar. Zaradi podhladitve je imela najprej težave z govorom in gibanjem, nato je padla v nezavest. Njeno stanje se je še poslabšalo med dveinpolurnim čakanjem na reševalce in njen mož Rohan je bil prepričan, da je mrtva. "Skušal sem zatipati srčni utrip ... nisem zaznal dihanja, nisem slišal bitja srca," je povedal za katalonsko televizijo TV3.

Ob prihodu reševalcev je bila njena telesna temperatura le 18 stopinj Celzija. Ko so jo prepeljali v barcelonsko bolnišnico Vall d'Hebron, ni kazala znakov življenja.

Pri nas Zdravje Še vedno se jih premalo zaveda, da lahko umre že v desetih minutah

Dobrodošla podhladitev

Zdravnik Eduard Argudo ocenjuje, da je preživela prav po zaslugi nizkih temperatur, zaradi katerih je doživela srčni zastoj. Ravno podhladitev naj bi zaščitila njeno telo in možgane pred propadanjem, ko je bila v nezavesti. "Če bi ji srce za tako dolgo zastalo pri običajni telesni temperaturi, bi umrla," meni Argudo.

Pacientka je šest dni po srčnem zastoju brez nevroloških poškodb zapustila oddelek za intenzivno nego, po 12 dneh so jo odpustili iz bolnišnice. Vesela je, da je živa, zasluge za to pa pripisuje bolnišničnemu osebju. "Je kot čudež, le da so za to zaslužni zdravniki," je poudarila.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice