Zdravje
651 ogledov

Za zajtrk med, maslo in jabolke, ob desetih pesem Lojzeta Slaka

Tradicionalni zajtrk Saša Despot
V šolah in vrtcih bodo postregli tradicionalen slovenski zajtrk.

Več kot 260.000 otrok bo po vrtcih in šolah danes zagrizlo v tradicionalni slovenski zajtrk, ki bo sestavljen iz medu, masla in jabolk. Številne šole bodo ta dan posvetile tematiki zdrave prehrane in tradicionalnim slovenskim jedem. Danes namreč obeležujemo tudi dan slovenske hrane.

Zajtrk se je začel na pobudo Čebelarske zveze Slovenije pred 11 leti kot medeni zajtrk, ki je do danes prerasel v nacionalni projekt Dan slovenske hrane. Ta že kaže prve pozitivne rezultate, saj vse več otrok in odraslih zajtrkuje, pomembno je upadlo uživanje sladkih gaziranih pijač, več pojemo sadja in tudi zelenjave.

šolam Neverjetno Slovenija Ministrstvo poslalo šolam smešno navodilo

Dan slovenske hrane

Dan slovenske hrane tudi osvešča o pomenu domače pridelave oz. predelave hrane, njenem uživanju, želi pa tudi poudariti pomen zajtrka kot pomembnega dnevnega obroka za zdrav način življenja in prehranjevanja.

Glavni cilj oziroma namen dne je podpora kratkim lokalnim verigam - slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje zavedanja in pomena domače samooskrbe, ohranjanje čistega, zdravega okolja, ohranjanje podeželja, seznanjanje mladih s postopki pridelave in predelave hrane ter spodbujanje zanimanja za dejavnosti na kmetijskem področju. Mladim je tako poklic pridelovalca in predelovalca prikazan kot nekaj pozitivnega in kot dejavnost za doseganje pomembnih strateških ciljev.

slovenski zajtrk Slovenija Slovenski zajtrk. Zakaj ne tudi kosilo?

Tradicionalni slovenski zajtrk zadnja leta prerašča v vseslovensko gibanje, tudi sicer se je zajtrk razširil že v več evropskih držav.

Preko 500 otrok, vključenih v projekt Kuhnapato, pa bo v sodelovanju s kuharskim osebjem posamezne šole danes poskrbelo, da bo čimveč njihovih sošolcev okusilo zdravo tradicionalno kosilo in da tako kot lani na krožnikih ne bo ostalo nič.

Ob deseti uri pesem Lojzeta Slaka

Ob 10. uri bo na 450 šolah po Sloveniji, tako kot prvič že lansko leto, odmevala tudi pesem Lojzeta Slaka Čebelar. "Pri projektu tudi letos nadaljujemo s pobudo, da ustvarimo najštevilčnejši pevski zbor, ki bo usklajen kot čebelja družina zapel vsem dobro poznano in priljubljeno pesem Čebelar Ansambla Lojzeta Slaka," pišejo pri Čebelarski zvezi SLovenije. "Vsak na svoji lokaciji, a ob istem času, danes ob 10. uri."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar Leon
    Leon 10:01 17.november 2017.

    Gre samo za piarovski politični zajtrk enkrat na leto ! In če povzamem Marka Potrča ; Zakaj naši otroci ne jedo vsak dan slovenski zajtrk ,med,maslo ,jabolka ...............

  • Majazmaja 09:35 17.november 2017.

    ''Za zajtrk med, maslo in jabolke ...'' JabolkE?! RESNO?!

  • Kojak 08:03 17.november 2017.

    Zakon!