Zdravje
14880 ogledov

Zadnji podatki o potrjenih okužbah niso dobri

covid-19 Ljubljana Slovenija Profimedia
V primerjavi s prejšnjo soboto je tokrat razlika v številu potrjenih primerov izredno majhna.

V soboto je bilo opravljenih 2.263 testov PCR, s katerimi so potrdili 767 novih primerov okužbe z virusom SARS-CoV-2. Delež pozitivnih testov znaša 33,9 odstotka. Opravljenih je bilo tudi 66.637 hitrih testov. 

Zaskrbljujoča je predvsem primerjava s številom novih potrjenih okužb prejšnjo soboto. V zadnjem obdobju smo namreč bili vajeni, večjih padcev. Današnje številke bi lahko nakazovale, da se že začenjajo kazati prvi znaki prisotnosti različice omikron. V primerjavi s prejšnjo soboto je bilo tokrat potrjenih zgolj 19 primerov oziroma 2,4 odstotka primerov manj. Prejšnjo soboto je bilo namreč opravljenih 2.230 testov PCR, s katerimi so potrdili 786 novih primerov. Delež pozitivnih testov PCR je znašal 35,2 odstotka. 

Štirinajstdnevna incidenca na sto tisoč prebivalcev je 874, medtem ko sedemdnevno povprečje novih primerov znaša 1.222. 

V bolnišnicah je 701 bolnik s covidom-19, od tega jih 214 zdravijo v enotah intenzivne terapije. Umrlo je 13 ljudi, ki so zboleli za covidom-19.

Vse od potrditve prvih primerov različice omikron pristojni spremljajo dogajanje. "Zdaj pozorno spremljamo različico omikron, ki se v nekaterih državah že uspešno širi vzporedno z različico delta, ki je prva zelo agresivno izpodrinila vse ostale različice. Zato predvidevamo, da je različica omikron v nekaterih lastnostih boljša ali bolje prilagojena kot delta," pravijo na Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH). 

Omikron ima v primerjavi z začetnim tipom virusa SARS-CoV-2 50 dodatnih mutacij, od tega več kot 30 na proteinu bodice, ki je del virusa, odgovoren za vezavo na celični receptor in vstop v gostiteljsko celico. Kot dodajajo na NLZOH, je protein bodice glavna tarča imunskega odziva in cepiv. Poudarjajo pa, da je za zdaj o različici omikron znanega premalo, da bi z gotovostjo trdili, ali gre za nevarnejšo ali milejšo različico. 

V primeru večjega širjenja različice omikron lahko tudi pri nas pričakujemo sprejem dodatnih ukrepov. Za zaostrovanja so se že odločili v več državah evropske unije

Pristojni v Sloveniji spodbujajo k večji precepljenosti prebivalstva. Do četrtka tako potekajo cepilni dnevi. Kje se lahko cepite in kdaj, preverite tukaj.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 33
  • bobubob 16:33 19.december 2021.

    Bog ločuje zrnje od plev....

  • Ender3 13:23 19.december 2021.

    Kaj ni dobro? To, da se nudi zastonj naravno cepivo, kar bo omogočilo hitro čredno imunost populacije brez večje škode. Edina škoda se lahko zgodi cepivu, ki ima omejen rok uporabe, njihova učinkovitost pa relativna. Prave posledice cepljenja pa bomo ...prikaži več zaznali šele pozneje v obliki, drugačne epidemije.!!

  • rd2dmk2 11:14 19.december 2021.

    strokovnjaki vedo vse o omikronu, kolk kavelčkov ma pa kolk tet ima in stricev, pa ... pa da mu je milka bolj všeč od dorine. ne vedo pa al je bolj nevaren al ne.. oh ti naši strokovnjaki, saj je ...prikaži več še mal zgodaj da bijih pomlad dajala pa da bi bli zaljubljeni v no ja ... zmeraj je pravi čas bit zaljubljen v zelene listke.