Zdravje
4185 ogledov

Zahtevajo od tisoč do več sto tisoč evrov; Koliko so plačale Lekarne Ljubljana?

Lekarna Ljubljana Saša Despot
Zelo verjetno je šlo za bolj prefinjen napad.

V Lekarnah Ljubljana, ki so bile v ponedeljek tarča napada izsiljevalskega virusa, niso pojasnili, koliko so plačali za odkupnino, saj, kot pravijo, izjave ne morejo dati, ker preiskava še poteka. Virus je onemogočil delovanje informacijskega sistema, Lekarne Ljubljana so bile včeraj zaprte, danes delo poteka moteno

Napadalci lahko s pomočjo izsiljevalskih kripto virusov žrtvi blokirajo vse datoteke in podatke ter jih tudi razkrijejo. Da bi se podjetje temu izognilo, zahtevajo odkupnino.

Odkupnine od tisoč do več 100 tisoč evrov 

Izsiljevalski kripto virusi, ki se v Sloveniji pojavljajo od leta 2012, žrtvi napada šifrirajo vse uporabniške datoteko do katerih imajo dostop, pojasnjujejo na nacionalnem odzivnem centru za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij SI-CERT. Odkupnina za šifrirni ključ je med 1000 do 2000 evrov. Če napadalcem uspe dostopiti do centralnega strežnika, odkupnina lahko znašala tudi več 100.000 evrov.

Po informacijah SI-CERT je pri incidentu Lekarne Ljubljana zelo verjetno šlo za bolj sofisticiran napad, saj ta naj ne bi bil del neke širše kampanje.

Osebni podatki ogroženi redko

Do okužb po navadi pride preko preslabo zaščitene elektronske pošte ali storitve za oddaljen dostop. Kje je prišlo do vdora ter do česa so imeli napadalci dostop in ali so imeli dostop tudi do občutljivih osebnih podatkov več 100 tisoč bolnikov, bo razkrila preiskava. Na SI-CERTU pravijo, da so primeri, ko so ogroženi tudi osebni podatki, bolj izjema kot pravilo. 

Lekarne Ljubljana so bile včeraj zaprte, danes pa je v poslovalnicah mogoče dobiti zdravila na recept, ki je napisan na papirju. Zdravil brez recepta ni mogoče kupiti. 

"Zdravje ljudi je ogroženo"

Brez težav deluje 14 ostalih koncesionarskih lekarn, vendar so v nekaterih krajih v okolici Ljubljane, kjer je lekarna le ena, včeraj mnogi ostali brez zdravil, danes pa so se morali vrniti k zdravniku po recept na papirju. Varuhinja pacientovih pravic Mojca Mahkoter meni, da je tako stanje nedopustno in da ogroža zdravje ljudi.

Odgovore Lekarn Ljubljana glede rezervnega računalniškega sistema, še čakamo. 

Lekarna Ljubljana Novo Zdravje Lekarne Ljubljana ponovno odprte, zdravila dobite pod posebnimi pogoji

 

 

 

 

 

 

Komentarjev 7